PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

18.07.2019
tekst
tekst

Svijet

(VIDEO) NAKON PAMETNIH TELEFONA, U Hong Kongu se razvijaju pametni zatvori

FOTO: Pixabay

FOTO: Pixabay

Navodno zbog brige za sigurnost zatvorenika.

Autor: Poslovni.hr/ CroExpress

Plan uključuje narukvice za praćenje zatvorenika i robote za prosijavanje fekalija, piše Poslovni.hr.

Pametni zatvori se razvijaju pod izlikom brige za sigurnost zatvorenika, odnosno sprječavanja da se predoziraju od prokrijumčarene droge, sprječavanja tučnjave ili samoozljeđivanja.

Sada Hong Kong planira koristiti robote, opremu za praćenje i drugu internetsku tehnologiju kako bi poboljšao način upravljanja s 8.300 zatvorenika smještenih u kazneno-popravnim ustanovama.

Prljavi posao


Prošli tjedan Odjel za zatvorske službe u Hong Kongu (CSD) objavio je svoj plan za razvoj 'pametnog zatvorskog sustava'. Prvi korak će biti testiranje nekoliko tehnologija u malom opsegu, a zatim njihova implementacija u većoj mjeri ako će postići željeni učinak.

Prema South China Morning Postu (SCMP), jedna od tih tehnologija je robotska ruka koja će prolaziti kroz izmet novopridošlih zatvorenika, u potrazi za prokrijumčarenim predmetima. To sada obavljaju pravosudni policajci pomoću drvenih štapova.

Druga tehnologija tiče se narukvice za praćenje, opisana kao 'slična proizvodima za fitness koji se prodaju na tržištu.' Ona će pratiti vitalne znakove i mjesto boravka zatvorenika, upozoravajući čuvare ako se dogodi nešto loše, uključujući znakove da su se zatvorenici ozlijedili.

Jedna ustanova, Zatvor Pik Uk, već testira 'pametni' sustav video nadzora. Njegovih 12 fotoaparata uključuje 'video funkcije za analitičko praćenje' koje mogu otkriti neobično ponašanje zatvorenika i upozoriti službenike.


18.02.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.