PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.07.2019
tekst
tekst

Svijet

RADIKALIZIRANOJ LONDONKINJI ODUZETO DRŽAVLJANSTVO Želi se vratiti iz Sirije jer je 'kalifatu kraj'

Youtube snimka zaslona

Youtube snimka zaslona

Rekla je da ne žali ni zbog čega te da je uopće nije šokirala slika 'odrezane glave' neprijateljskog borca koju je vidjela u smeću.

Br. pregleda: 1051

Autor: Hina/CroExpress

Shamima Begum, londonska 19-godišnjakinja koja je prije četiri godine napustila Veliku Britaniju kako bi se pridružila Islamskoj državi u Siriji izgubila je državljanstvo Ujedinjenog Kraljevstva, stoji u pismu Ministarstva unutarnjih poslova, adresiranom na njezinu obitelj, objavila je u utorak britanska televizija ITV News.

Begum je ranije ovog mjeseca, u izbjegličkom kampu u Siriji, pronašao list Times. U intervjuu koji je taj list objavio 13. veljače, Begum je kazala da je u visokom stupnju trudnoće i da se želi vratiti kući zbog zdravlja svog djeteta, a u međuvremenu je rodila sina. Muž joj se prije dva tjedna navodno predao borcima SDF-a, snaga koje vrše ofenzivu na posljednje utočište Islamske države, a otada nije čula za njega. Riječ je navodno o radikaliziranom državljaninu Nizozemske.

Iz pisma koje je upućeno njezinoj majci proizlazi da joj je državljanstvo ukinuto slijedom odluke britanskog ministra unutarnjih poslova Sajida Javida i da na tu odluku ima pravo žalbe.

Ministar je rekao da neće oklijevati kad je riječ o sprječavanju povratka u Veliku Britaniju bilo koga tko je podržavao terorističke organizacije.

Zastupnik obitelji Mohammed T Akunjee objavio je na Twitteru da je obitelj razočarana tim postupkom i da razmatraju načine na koje mogu osporiti odluku.

Begum je već imala dvoje djece, ali su joj oba djeteta umrla u Siriji.

Za Sky News je kazala i da je na neki način učinila pogrešku otišavši u Siriju, ali i dodala: ‘Ne žalim, jer me to promijenilo kao osobu, učinilo me jačom, tvrđom’.

Nakon bijega u Siriju u dobi od 15 godina udala se za borca IS-a. Život u Raki za Times je opisala kao gotovo normalan, 'tu i tamo padne neka bomba', a ostalo smatra čistom propagandom.

Rekla je da ne žali ni zbog čega te da je uopće nije šokirala slika 'odrezane glave' neprijateljskog borca koju je vidjela u smeću.

Sada se želi vratiti jer smatra da je kalifatu došao kraj.

Njezino svjedočenje pokazalo je do koje su mjere zapadne vlade suočene s problemom povratka džihadista. I Britaniju je taj slučaj podijelio na dva tabora: one koji traže zabranu njezina povratka i oni koji se zalažu za blaži pristup.

20.02.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.