Autor: Hina/CroExpress

Australac identificiran kao Brenton Tarrant (28), počinitelj terorističkog napada na dvije džamije u Novom Zelandu u kojem je ubijeno najmanje 49 osoba, u svom je manifestu kojim je na društvenim mrežama najavio napad, spomenuo i Srbe, Balkan i Kosovo, a na njegovom oružju i spremnicima za streljivo ćirilicom su ispisana i imena pojedinih srpskih povijesnih i epskih ličnosti, javljaju u petak beogradski mediji pozivajući se na zapadne izvore i objave s društvenih mreža.

Napadač na džamije na Novom Zelandu objavio je manifest na 74 stranice, iz kojeg se može zaključiti da je opsjednut nadmoćnošću bijele rase nad ostalima, poglavito muslimanima, te da je inspiriran djelima norveškog desničara Andersa Behringa Breivika, koji je 2011. u centru Osla počinio masakr usmrtivši 77 osoba, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

‘Želim pokazati osvajačima da naše zemlje nikada neće biti njihove zemlje, naše domovine su naše i da, sve dok bijeli čovjek živi, oni nikada neće osvojiti naše zemlje i oni nikada neće zamijeniti naše ljude. Po definiciji, onda da, to je teroristički napad. Ali ja vjerujem da je to partijska akcija protiv okupatorske sile’, prenosi RTS izvatke iz Tarantova manifesta RTS, pozivajući se na britanski Daily Mail.

Tarant je na Twitteru naveo kako je, osim Breivikom, bio inspiriran i desničarskim pokretima i ličnostima diljem svijeta – iz Rusije, Bugarske, s Balkana…

Tarant je pokazivao naklonost prema srpskim i crnogorskim povijesnim i epskim junacima – knezu Lazaru, Milošu Obiliću, Marku Miljanovu i Baju Pivljaninu ‘zbog njihove borbe protiv Otomanskog imperija’.

Neka od tih imena ispisana su ćirilicom i na oružju koje je koristio tijekom napada na džamije te na spremnicima za streljivo.

Tarant u manifestu spominje i sudjelovanje Sjedinjenih Država i NATO-a u događajima na Kosovu.

Nazivajući proces balkanizacijom, Tarant piše da ‘neće dopustiti da se ikada više ponovi da se SAD i NATO bore na strani muslimana i ubijaju kršćane u Europi’‘.

Datum objave: 15.03.2019.