Autor: Hina/CroExpress

Muškarac optužen da je ubio najmanje 49 ljudi u dvije džamije u novozelandskom Christchurchu nedavno je posjetio jugoistok Europe, uključujući i Hrvatsku, a trenutno se istražuju kontakti koje je možda uspostavio, objavio je u petak bugarski državni tužitelj Sotir Cacarev.

Napadač je objavio videosnimku napada u kojem se mogu čuti srpske nacionalističke pjesme iz devedesetih godina. Na svojim je puškama imao ispisana imena povijesnih ličnosti i mjesta iz Bugarske, Srbije i Crne Gore.

Prema tvrdnjama bugarskih obavještajaca, Australac je posjetio Bugarsku između 9. i 15. studenog, letom iz Dubaija, kazao je Cacarev nakon susreta s premijerom Bojkom Borisovim i drugim sigurnosnim dužnosnicima, piše portal novinite.com.

Tijekom svog posjeta obišao je nekoliko gradova povijesne važnosti, a zatim 15. studenoga otputovao u Bukurešt u kojem je iznajmio automobil i odvezao se do Mađarske.

Cacarev je istaknuo kako nema dokaza o aktivnostima povezanim s terorizmom, a ministar unutarnjih poslova Mladen Marinov naglasio je kako zasad nema dokaza da je napadač stigao u Europu zbog neke druge namjere osim terorizma.

Bugarski obavještajci otkrili su i kako je napadač u prosincu 2016. posjetio Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Hrvatsku.

Datum objave: 16.03.2019.