Autor: CroExpress/Hina
Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u utorak Kubi ‘punim embargom’ i novim sankcijama ako odmah ne obustavi vojnu podršku venezuelanskom predsjedniku Nicolasu Maduru, što Havana opovrgava. 
‘Ako kubanski vojnici i neregularne postrojbe odmah ne OBUSTAVE vojne i druge operacije čija je svrha razaranje Venezuele, Kubi će biti uveden puni i kompletni embargo i najviša razina sankcija’, poručio je Trump putem Twittera.  
‘Nadajmo se da će se svi kubanski vojnici odmah mirno vratiti na svoj otok’, dodao je američki predsjednik u poruci na Twitteru. Tim je ultimatumom američki pritisak na Havanu iz proteklih tjedana znatno pojačan, pri čemu pojedini stručnjaci i bivši američki dužnosnici smatra da Trump i njegovi pomoćnici preuveličavaju kubanski angažman u krizi u Venezueli.  
Kuba podupire venezuelanskog predsjednika Madura kojeg čelnik parlamenta Juan Guaido želi svrgnuti, ali odbacuje američke optužbe da mu njezini vojnici i obavještajci pružaju potporu na terenu. Guaido je u utorak najavio konačnu fazu plana svrgavanja predsjednika Madura, pozivajući ponovo vojsku da mu se pridruži.
U protuvladinim prosvjedima u blizini vojne baze La Carlota u glavnom gradu Venezuele Caracasu nekoliko desetaka naoružanih muškaraca u uniformi u pratnji Guaidoa sukobilo se s vojnicima redovne vojske koji podupiru predsjednika Madura.  
Incident se u međuvremenu stišao i činilo se da nije bio dio nastojanja oporbe da trenutno preuzme vlast oružanom stilom, piše Reuters. Protuvladni prosvjednici sukobili su se na ulicama Caracasa s policijom, a u nasilju je ozlijeđeno 36 ljudi, većinom gumenim mecima, rečeno je iz bolnice u istočnom Caracasu. 
Aktualni je američki predsjednik pak poništio pojedine elemente povijesne politike svog prethodnika Baracka Obame prema Kubi koja je trebala približiti dvije zemlje.
Trump se vratio retorici hladnog rata, ali ipak nije prekinuo diplomatske odnose koje je Obama obnovio 2015. godine, nakon desetljeća neprijateljstava. Službeno je i dalje na snazi američki ekonomski embargo protiv Kube, iako je Obama ublažio brojna ograničenja trgovine i putovanja, napominje Reuters.

Datum objave: 01.05.2019.