Autor: CroExpress/Hina
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zapovjedio je u utorak stanje pune borbene pripravnosti vojnih postrojbi, nakon što su Specijalne jedinice Kosovske policije (ROSU) rano jutros ušle na sjever Kosova i uhitile najmanje pet osoba, objavila je Radiotelevizija Srbije. 
Svoje specijalne postrojbe je u stanje pune pripravnosti stavio u MUP Srbije. Prištinski mediji javili su da je u četiri općine na sjeveru Kosova jutros uhićeno najmanje pet osoba zbog sumnji za sudjelovanje u organiziranom kriminalu. Operacija kosovske policije, kako navodi Kosovapress, počela je oko pet sati, a u općinama na sjeveru oglasile su se sirene.  
Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju vlade Srbije Marko Đurić rekao je za RTS da su jedinice ROSU-a, ‘jutros oko šest sati, naoružane do zuba, upale na sjever Kosova s ciljem da zastraše i izazovu paniku‘. 
Akcija kosovske policije na sjeveru uslijedila je nepuna 24 sata nakon što je u Skupštini Srbije započela rasprava o Kosovu, u kojoj je srbijanski predsjednik u dvoipolsatnom govoru poručio kako je došlo vrijeme izbora ‘između slatkih laži i gorke istine’ o Kosovu i upozorio da će Srbija izgubiti sve ako ne postigne kompromis s Albancima. Sjednica je prekinuta u ponedjeljak oko 22 sata, a nastavak je najavljen za danas u 10 sati.
Uhićeni policijski dužnosnici
Kosovska policija priopćila je kako su među uhićenima i policijski dužnosnici, a prema neslužbenim informacijama ih je do 8:30 uhićeno 13, piše Blic. Mediji javljaju da se u općinama u kojima se provode akcije čuju rafalni pucnji
‘U utorak je u suradnji Kosovske policije i Policijskog inspektorata Kosova, kao i drugih relevantnih jedinica, na osnovu naloga Osnovnog suda u Prištini obavljena operacija koja je za rezultat imala uhićenje nekih policijskih dužnosnika i nekih građana.  
Ovoj operaciji pethodila je višemjesečna istraga PIK-a i Kosovske policije predvođene Specijalnim tužiteljstvom Kosova koja je rezultirala sumnjom o uključenosti nekih policijskih dužnosnika i nekih građana u sudjelovanju i organizovanju kriminalne grupe, u vezi s drugim kaznenim djelima krijumčarenja robe i zloupotrebe službenog položaja, davanje mita itd.  
Usprkos oružanom otporu u Sjevernoj Mitrovici, policijska akcija se nastavila, uključujući uhićenja i kontroliranje nekih lokacija što je rezultiralo konfiskacijom relevantnih dokaza kao i dugih cijevi’, priopćeno je iz Kosovske policije.

Datum objave: 28.05.2019.