Potpisivanjem Deklaracije o završetku procesa integracije u NATO u utorak u Podgorici Crna Gora je službeno ispunila sve obveze i ciljeve preuzete prije dvije godine kada je postala punopravna članica tog saveza. 
Deklaraciju su na svečanosti potpisali načelnik Generalštaba vojske Crne Gore Dragutin Dakić i zapovjednik Vrhovne komande Savezničkih snaga za transformaciju Andre Lanata.  


‘Vojska Crne Gore pristupit će profesionalno svakom zadatku kako bi dostigla NATO-ove standarde i pokazala da je vjerodostojna država i pouzdan saveznik u Alijansi‘, kazao je Dakić i dodao da je članstvom u NATO-u Crna Gora ostvarila jedan od dva svoja vanjskopolitička prioriteta. Lanata je rekao da je kraj procesa integracije Crne Gore ‘sjajan uspjeh’ za tu državu, ali i za NATO u cjelini. Sjevernoatlanski savez još jednom je pokazao koliko je privlačan kao zajednica koja je voljna dijeliti i braniti zajedničke vrijednosti i principe.  


‘Vaš uspjeh je rezultat kolektivnog napora koji obuhvaća napore svih institucija u Crnoj Gori‘, istaknuo je Lanata. Lanata se u Podgorici susreo i s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem koji je zahvalio na podršci Savezničkom zapovjedništvu u protekle dvije godine.  
‘Crna Gora ostaje aktivno posvećena prioritetima i pravcima djelovanja NATO, uključujući politiku otvorenih vrata, podršku integraciji Sjeverne Makedonije, kao i prisustvo u misijama Alijanse’, rekao je Đukanović. 
Crna Gora je u lipnju 2017., na svečanosti u Washingtonu, predajom ‘instrumenata o pristupanju’ formalno postala 29. Članica NATO-a.

Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 24.07.2019.