Autor: CroExpress

U rudniku soli Wieliczka, jednom od najstarijih i najpoznatijih rudnika soli na svijetu, nalaze se umotani hodnici i bezbroj stubišta, koji vode do podzemnih odaja i kapela u kojima se možete diviti izvanrednim skulpturama soli i slanim jezerima.
a92cbf1749.jpg
S preko 300 kilometara rudarskih puteva, dubine od čak devet etaža i s preko 700 godina povijesti, Wieliczka Salt Mine je zasigurno jedna od najduže građenih atrakcija na svijetu. Rudnik se nalazi svega desetak kilometara od Krakowa, te je nezaobilazna stanica svakog putnika kojeg put odnese u ovaj dio Poljske.
0a020192eb.jpg
Iako ima više od 300 kilometara rudarskih puteva, za posjetitelje je otvoreno tek nešto više od 1% rudnika, dakle oko 3 kilometra, za što će vam biti potrebno oko 2 sata za razgledavanje u grupi od 40-tak osoba.
21f25a359c.jpg
Dobra stvar je ta da rudnik ima zaista odličnu infrastrukturu, no to i ne čudi s obzirom na preko milijun i 400.000 posjetitelja godišnje koliko ih posjeti ovaj podzemni fenomen. Zanimljiva je činjenica kako su prvi ‘turisti’ posjetili rudnik već prije 350 godina, a jedan od poznatih posjetitelja, čiji se kip nalazi u dubini rudnika, je i poznati pisac, ljubitelj geologije Wolfgang Von Goethe.
U rudniku se nalaze i 3 umjetno stvorena podzemna jezera, dva dubine oko metra i pol, te jednog s najdubljom točkom od čak 9 metara.
122c3cd738.jpg
Jednom kada uđete, nema više izlaza, barem ne dok zabava ne završi, a upravo je rudnik soli Wieliczka lokacija na kojoj poželite ostati što duže. Uz kongresne događaje, tu su i brojni koncerti te vjenčanja koja se mogu organizirati u jednoj od kapelica rudnika. Tko bi rekao da ćete jednog dana piti kavu, izgovarati sudbonosno ‘da’ ili držati prezentaciju na dubini od desetine kilometra ispod zemljine površine.
fcb21258cc.jpg
U rudnik se ulazi u grupi od 40 osoba, te je samostalni obilazak nemoguć zbog sigurnosti svakog posjetitelja. Razgled se organizira na gotovo svim svjetskim jezicima (Poljski, Engleski, Njemački, Talijanski, Španjolski i Francuski), a gotovo svake dvije minute po jedna grupa ulazi u rudnik. Važno je napomenuti kako je rudnik dostupan i za osobe s invaliditetom.

Datum objave: 14.08.2019.