Autor: CroExpress/Hina

Policija u Madridu uskoro će početi koristiti električne pištolje umjesto onih s pravim mecima jer ih preporučuju međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava, najavio je u utorak novi gradonačelnik Madrida José Luis Martínez-Almeida. 

Gradska policija bi u nadolazećim tjednima trebala dobiti 200 crno-žutih pištolja tipa ‘Taser’, što je oružje koje proizvodi elektrošokove. Ono djeluje na nervni sustav ljudi i životinja paralizirajući privremeno motoričke mišiće, uglavnom ruku i nogu. ‘Kada bude potrebe za primjenom sile ona će biti što je moguće manja’, rekla je novinarima Inmaculada Sanz, glasnogovornica gradskog odjela za sigurnost. Rekla je kako će u tu svrhu grad izdvojiti oko 500.000 eura.
‘Nadamo se da će policajci što prije dobiti takve pištolje. Njihovu upotrebu preporučuju brojne međunarodne organizacija za zašititu ljudskih prava kojima pripada i Španjolska’, dodala je.

Ti pištolji imaju i kameru za snimanje intervencija. To ne znači da će pištolji s pravim mecima biti povučeni iz upotrebe. U lipnju je 44-godišnji pravnik Martínez-Almeida, član Narodne stranke desnog centra, postao gradonačelnik Madrida.

U Kataloniji, autonomnoj pokrajini na sjeveroistoku Španjolske, policija je takve pištolje elektrošokere počela koristiti od prošle godine, premda je njihovo korištenje bilo potvrđeno dvije godine ranije. Na to se odlučila nakon što je 2013. godine u četvrti Raval u Barceloni ubila jednog muškarca u kontroverznom privođenju, što je izazvalo polemiku i sankcije za policajce koji su sudjelovali u akciji.

Datum objave: 25.09.2019.