Autor: CroExpress/HMS

Dvije zimske oluje pogodile su u srijedu SAD izazvavši kašnjenje letova i prometni kaos u vrijeme kad Amerikanci uobičajeno zakrče autoceste i zračne luke putujući k obitelji i prijateljima na proslavu Dana zahvalnosti.

Brojna vozila zaglavila su na međudržavnoj cesti broj 5 nakon snažnog zimskog olujnog nevremena uzrokovanog brzim padom atmosferskog tlaka koje je rezultiralo snježnim pokrivačem visine 1,2 metra u planinskom području pacifičkog sjeveroistoka.

I američki srednji zapad teško je pogođen olujom koja je u utorak zahvatila Denver, uzrokovavši u zračnim lukama u Minneapolisu i Chicagu velika kašnjenja i odgode letova.

Oluje su se dogodile u dane u godini kad se u SAD-u najviše putuje. Po podacima Američkog automobilskog udruženja, gotovo rekordan broj Amerikanaca, njih 55 milijuna, sprema se na put dug barem 80 kilometara zbog Dana zahvalnosti u četvrtak.

Nakon što je u utorak dijelove Colorada pokrilo 75 centimetara snježnog pokrivača, 30-ak centimetara snijega očekuje se i u Minneapolisu dok oluja dalje putuje prema istoku, najavljuju iz nacionalnog meteorološkog ureda. Snažna oluja kretat će se gornjim dijelom Michigana i New Yorka prema Maineu.

Na zapadnoj obali, pak, velike kiše zaprijetile su poplavama od San Diega do Los Angelesa.

Diljem SAD-a 4.083 zrakoplovnih letova je kasnilo, a 148, iz i u SAD, je otkazano, najviše na čikaškoj međunarodnoj zračnoj luci O’Hare. Istočna obala SAD-a uglavnom nije zahvaćena lošim vremenom, no zbog udara vjetra i do 64 kilometara na sat koji se prognoziraju za četvrtak ujutro, vjerojatno će iz sigurnosnih razloga 16 golemih balona biti isključeno s njujorške parade za Dan Zahvalnosti.

Datum objave: 28.11.2019.