PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

04.08.2020
tekst
tekst

Svijet

Smrt liječnika koji je bio kažnjen zbog ranog upozorenja na koronavirus, izazvala žalost i bijes kineske javnosti

Foto: screenshot/youtube/south china morning post

Foto: screenshot/youtube/south china morning post

Oftalmolog Li Wenliang koji je radio u bolnici u Wuhanu, gradu u kojemu je izbila epidemija, postao je jedna od najvidljivijih figura nakon što je otkriveno da ga je, s još sedam ljudi, u siječnju policija ukorila zbog 'širenja glasina' o koronavirusu.

Br. pregleda: 1589

CroExpress/Hina

'Wuhan zaista duguje ispriku Liju Wenliangu. Wuhan i dužnosnici Hubeija također duguju ispriku građanima Hubeija i ove zemlje', rekao je Hu Xijin, urednik tabloida Global Times kojeg podržava vlada.

Vijest o smrti 34-godišnjeg Lija u petak je najčitanija vijest kineskog portala Weibo s preko 1.5 milijardi pregleda.

O njegovoj smrti žustro se raspravljalo i u privatnim grupama za razmjenu poruka WeChat gdje su ljudi izražavali bijes i tugu.

Postoje tragovi cenzuriranja rasprava, posebno onih u kojima se za njegovu smrt okrivljuje vlada. Rasprave 'Vlada Wuhana duguje liječniku Liju Wenliangu ispriku' i 'Želimo slobodno govoriti' kratko su se u četvrtak navečer pojavili na Weibu, ali ih u petak više nije bilo moguće pronaći.

Njegov selfie u bolničkom krevetu s respiratornom maskom na licu i kineskom identifikacijskom iskaznicom u ruci širi se društvenim mrežama.


Lijev slučaj je 'škakljiv' za kinesko vodstvo nakon što je Peking optužen za prikrivanje razmjera epidemije SARS-a 2003.

Dužnosnici su pozvali na transparentnost u trenutnoj krizi.

Kineska središnja Komisija za državnu inspekciju objavila je u petak da će poslati istražitelje u Wuhan i istražiti Lijevu smrt, ne navodeći druge detalje.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tvitala je da ju je "duboko rastužila" vijest o njegovoj smrti, a Nacionalna zdravstvena komisija i vlada Wuhana izrazile su sućut priopćenjem.

'Zapalite svijeću i odajte počast junaku', 'Bio si tračak svjetla u mraku', pisalo je u komentarima na Weibu.

Neki kineski mediji opisali su ga kao 'heroja koji je bio voljan govoriti istinu'.


Li je upozorio na novi virus u prosincu, objavivši u WeChat grupi bivšim studijskim kolegama da je sedmero pacijenata na lokalnoj tržnici oboljelo od virusa nalik SARS-u te da su u karanteni u njegovoj bolnici.

Li je hospitaliziran 12. siječnja nakon što se zarazio virusom koji je prešao s jednog od njegovih pacijenata, a 1. veljače potvrđeno je da ima koronavirus.

07.02.2020.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.