Autor: CroExpress/hina

Australija će ublažiti ograničenja socijalnog distanciranja u više koraka tijekom iduća četiri tjedna, izjavila su dva izvora za Reuters. Vijeće ministara Australije sastalo se u petak kako bi odlučilo koje će restriktivne mjere ukloniti uslijed smanjivanja broja slučajeva zaraze koronavirusom.

Australija je u ožujku uvela stroga ograničenja socijalnog distanciranja, zajedno sa zatvaranjem granica, što je drastično usporilo broj novih zaraza koronavirusom. S manje od 20 novih zaraza svakog dana, australijski premijer Scott Morrison u petak je započeo razgovore s čelnicima država i teritorija kako bi odlučio koje će se ograničenje ublažiti. Ublažavanje će se postupno odvijati kako mjere ne bi dovele do ponovnog porasta zaraze, rekla su za Reuters dva izvora upoznata s tim planom.

“Ograničenja će biti uklonjena u koracima od četiri tjedna”, rekao je jedan od izvora za Reuters. Potvrđujući takav pristup, premijer države Južni Wales Gladys Berejiklian rekao je da je ograničenja potrebno postupno uklanjati kako ih se ne bi trebalo ponovno uvoditi. “Želim da Novi Južni Wales (NSW) nastavi ići naprijed … važno je da to učinimo postupno”, poručio je.

Novi Južni Wales, koji ima skoro trećinu stanovnika Australije, u petak je izvijestio o samo četiri nova slučaja zarazom koronavirusom. Iako su mjere uspješno spriječile da lokalne bolnice pretrpaju pacijenti zaraženi koronavirusom, one su dovele do najgore recesije ikada i prve u 30 godina. Očekuje se da će nezaposlenost ove godine dostići najviše deset posto, a australska centralna banka očekuje da će BDP pasti šest posto tijekom 2020., što će iznositi 2,6 milijardi američih dolara.

Australija ima manje od 7000 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a manje od 800 ljudi je još uvijek oboljelo od te bolesti. Od koronavirusa je umrlo skoro stotinu osoba.

Datum objave: 08.05.2020.