PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

14.08.2020
tekst
tekst

Svijet

'SVIM SRCEM OSUĐUJEMO DEREKA CHAUVINA' Policajci iz Minneapolisa osudili bivšeg policajca koji je ubio Georgea Floyda

Foto: screenshot/youtube

Foto: screenshot/youtube

Više od 12 policajaca iz Minneapolisa u četvrtak je javno osudilo bivšeg policajca optuženog za ubojstvo Georgea Floyda te su rekli da su spremni prigrliti 'promjenu, reformu i ponovnu izgradnju'.

CroExpress/Hina

14 policajaca napisalo je pismo koje je bilo objavljeno na stranici Minneapolis Star-Tribune i počinje riječima 'Dragi svi.' Pismo dolazi nakon nekoliko tjedana prosvjeda zbog ubojstva Floyda (46), kojeg je klečeći koljenom na njegovom vratu ubio policajac u Minneapolisu, Derek Chauvin i nakon glasovanja gradskih čelnika da se raspusti policijski odjel.

'Svim srcem osuđujemo Dereka Chauvina', rekli su policajci u pismu. 'Kao i mi, Derek Chauvin je prisegnuo da će mu svetost života biti najdragocjeniju. Derek Chauvin u tome nije uspio te je Georgea Floyda lišio njegova dostojanstva i života. To nije ono što mi jesmo.'

Chauvin (44)
, uhićen je 29. svibnja, četiri dana nakon Floydove smrti. Izjasnio se da nije kriv po optužnici za ubojstvo drugog stupnja. Tri druga bivša policajca policije u Minneapolisu optužena su za pomaganje i poticanje na ubojstvo.

Policajci koji su potpisali pismo rekli su da je njihov stav većinski unutar policijskog odjela u Minneapolisu, koji, prema lokalnim medijima, ima oko 890 policajaca. Rekli su da 'nisu sindikat ni uprava', no izrazili su podršku šefu Medariji Arradondu.

Arradondo se suočio s pozivima na ostavku nakon Floydovog ubojstva. Gradonačelnik Jacob Frey suprotstavio se devetero članova gradskog vijeća da se započne raspuštati odjel.

'Spremni smo slušati i prigrliti promjenu, reformu i ponovnu izgradnju', napisalo je 14 policajaca. 'S vama gledamo unaprijed. Želimo raditi s vama i ponovno zadobiti vaše povjerenje.'

12.06.2020.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.