Autor: Kristijan Božarov/CroMeteo

U prošlom tjednu utjecaj nove ciklone dodatno je zakomplicirao život mnogim stanovnicima Hrvatske. Samo su ponedjeljak i utorak bili ugodni, a onda je došla trajna i obilna kiša koja je, osim odgađanja vanjskih radova, uzrokovala i poplave. Nažalost, situacija je eskalirala tijekom vikenda kad je većina županija u kopnenoj Hrvatskoj imala velikih poteškoća s viškom vode. Ovaj tjedan donosi bolju situaciju za poplavljena područja. Opširnije u nastavku.

KOPNO:

Promjenjivo vrijeme ostaje i u ponedjeljak. Dosta oblaka, i dalje mjestimice kiša ili pljuskovi, ali su moguća i kraća sunčana razdoblja. Količina kiše će biti manja nego prethodnih dana. Vjetar većinom slab, u Slavoniji zapadni i sjeverozapadni, a drugdje sjevernih smjerova. Svježe uz mjestimičnu jutarnju maglu i najnižu temperaturu od 10 do 15°C, a popodne možda stupanj-dva toplije, uglavnom oko 16°C u gorju, a u središnjim krajevima i na istoku većinom od 19 do 22°C.

Vremenska situacija neće se bitno mijenjati ni tijekom utorka. Ujutro je velika mogućnost za maglu, a tijekom dana još će biti dosta oblaka s kraćim sunčanim razdobljima. Mjestimice još može pasti malo kiše ili kraći pljusak, ali će to biti puno rjeđa pojava i u manjim količinama nego prethodnih dana. Vjetar slab, ponegdje do umjeren sjeveroistočni. Jutarnja temperatura slična ili malo niža, a najviša dnevna u većini krajeva od 19 do 22°C, u gorju malo niža.

Prognostički materijali upućuju na još malo ljepše vrijeme tijekom srijede. Moguća je kratkotrajna jutarnja magla, a tijekom dana bi moglo biti nešto više sunčanog vremena. Još tu i tamo možda malo kiše, uglavnom u gorskim krajevima. Jutro će biti malo svježije, a dnevna temperatura blago će rasti pa će se kretati od 20 do 24 Celzijeva stupnja.

Slični uvjeti očekuju se i u četvrtak i petak. Jutarnja magla će biti česta pojava, a danju će se izmjenjivati duža sunčana razdoblja s oblacima. Jutra malo svježija, a dnevna će temperatura polako rasti pa ipak sredina novog tjedna obećava malo povoljnije, a i malo toplije vrijeme. Najviše dnevne vrijednosti u većini mjesta mogle bi porasti na oko 25 Celzijevih stupnjeva. U petak popodne ili navečer postoji mogućnost za kraći pljusak ili malo kiše.

Nešto kiše opet može biti tijekom vikenda, ali se u trenutku izrade ove prognoze čini da bi se radilo o manjim količinama. Temperatura zraka ostat će ugodna, uglavnom u rasponu od 20 do 25 Celzijevih stupnjeva.

JADRAN:

U ponedjeljak pretežno sunčano, ujutro je u kotlinama zaobalja moguća magla. U popodnevnim će satima u samo lokalno biti prolazno umjerenog do pojačanog razvoja naoblake, uglavnom u zaobalju uz mogućnost slabog i prolaznog pljuska. Noću tiho ili slaba bura. Danju će u većini predjela puhati slab do umjeren zapadnjak do sjeverozapadnjak koji će poslijepodne ponegdje na moru srednje i južne Dalmacije prolazno biti pojačan. Bura navečer podno Velebita u jačanju. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 7 do 13°C, uz obalu i na otocima od 14 do 19°C. Najviše dnevne temperature većinom od 22 do 26°C.

Tijekom utorka u većini predjela će biti pretežno ili djelomično sunčano i suho. Uglavnom će u zaobalju, ali i na moru južne Dalmacije lokalno biti pojačanog razvoja oblaka uz mogućnost za slabe pljuskove s grmljavinom. U noći će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita i jaka, danju u većini predjela slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova, na moru Dalmacije sjeverozapadnjak. Navečer ponovno bura koja će podno Velebita biti jaka. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 7 do 13°C, uz obalu i na otocima od 14 do 19°C. Najviše dnevne temperature većinom od 23 do 27°C.

Srijeda će biti pretežno sunčana i u većini krajeva suha. Poslijepodne je samo mjestimice u zaobalju, uz prolazno jači razvoj naoblake, moguć slab pljusak. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka s olujnim udarima. Danju će oslabiti i u većini predjela okrenuti na slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 9 do 14°C, uz obalu i na otocima od 15 do 20°C. Najviše dnevne temperature većinom od 23 do 27°C.

Četvrtak posvuda donosi pretežno sunčano do vedro vrijeme. Ujutro je u nekim kotlinama zaobalja moguća magla. Noću će puhati slaba, samo podno Velebita umjerena bura. Danju posvuda slab jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 15 do 20°C. Najviše dnevne temperature većinom od 23 do 27°C.

U petak će biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Sunčanije u Dalmaciji, gdje će se veći dio dana zadržati suho, a navečer je samo ponegdje u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji moguć slab pljusak. Na sjevernom Jadranu promjenjivije, pa je već od jutra ponegdje moguća slaba kiša ili prolazan pljusak, najviše na otvorenom moru i zapadnoj obali Istre. U većini krajeva će zapuhati slabo jugo u južni vjetar, na sjevernom Jadranu umjereno jugo koje će jače biti prema otvorenom. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 10 do 15°C, uz obalu i na otocima od 16 do 21°C. Najviše dnevne temperature većinom od 23 do 28°C.

Subota donosi nešto promjenjivije vrijeme. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja. Povremeno su mogući slaba kiša ili prolazni pljuskovi s grmljavinom. Jači pljuskovi su mogući većinom samo na otvorenom moru. Ujutro će puhati slabo do umjereno jugo, u drugom dijelu dana okrenut će na slabu buru. Jutarnje temperature zraka u blagom porastu, najviše dnevne bez veće promjene u odnosu na petak.

Prema današnjim prognostičkim materijalima (15. rujna), tijekom nedjelje će biti pretežno sunčano i suho. Samo su još tijekom noći u Dalmaciji mogući lokalni pljuskovi. Noću će puhati slaba bura, danju slab vjetar s mora. Bit će toplo i vrlo toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 24 do 29°C.
Članak je u cijelosti preuzet sa portala Crometeo.

Datum objave: 15.09.2014.