Autor: Z.S.
Hrvatska bi mogla bojkotirati Svjetsko prvenstvo 2018. godine koje se održava u Rusiji, ako se na njega kvalificira. Od nje bi to mogla tražiti Europska unija čiji čelnici o tome, ako je vjerovati svjetskim medijima, ozbiljno razmišljaju. 
Agencija AFP prenosi da je bojkot Svjetskog prvenstva ideja koja je već stavljena na papir, odnosno da postoji dokument o kojem države članice raspravljaju. O tome piše i španjolski list El Pais, piše Deutsche Welle. Riječ je o jednoj od mogućih sankcija Rusiji zbog situacije u Ukrajini. 
Ova opcija, ipak, nije realna
No, čelnik FIFA-e Sepp Blatter ovih je dana izjavio da ne dvoji da će se SP 2018. u Rusiji održati. Ukoliko bi se odlučile na ovakav potez, vlade europskih zemalja duboko bi uplele politiku u sport, a politika je FIFA-e i UEFA-e da je miješanje politike u rad nogometnih saveza strogo zabranjeno.
Glasnogovornik Agnele Merkel, Steffen Seibert, skeptičan je prema mogućem bojkotu. Pogotovo što je SP udaljeno četiri godine, tijekom kojih se može mnogo toga dogoditi. 
Lako je stoga moguće da su ovakve informacije koje ‘cure’ vrsta pritiska na ruskog predsjednika Putina. Kojem će, ako je vjerovati njegovim dosadašnjim postupcima, on teško podleći.
Osim toga, javnosti nogometnih zemalja poput Hrvatske i Engleske, ako se ove zemlje kvalificiraju, teško bi ‘progutale’ političko objašnjenje ovakve odluke. 

Datum objave: 04.09.2014.