Autor: Z.S./AFP

Tehnologija može biti korištena kako bi se informacije slale iz mozga jednog u mozak drugog čovjeka. Znanstvenici su po prvi put poslali mentalnu poruku od jedne osobe drugoj, iako su bile udaljene tisućama kilometara – u Indiji i Francuskoj.

– Ovo je nešto poput tehnološkog ostvarenja sna o telepatiji, ali definitivno nije magija – rekao je Giulio Ruffini, fizičar i koautor istraživanja. Dodao je kako se tehnologija koristi za elektromagnetsku interakciju s mozgom.

U eksperimentu je jedna osoba nosila bežični elektroencefalogram, povezan s internetom. Ona bi pomislila neki jednostavni pozdrav poput ‘ciao’ koji bi kompjuter tada preveo u binarni kod. Poruka bi tada bila poslana iz Indije u Francusku. Primatelj poruke riječi ne bi čuo već bi, kroz neinvazivnu stimulaciju mozga, vidio bljeskove u perifernom vidu.

– Željeli smo saznati može li postojati direktna komunikacija između dvoje ljudi kroz čitanje aktivnosti mozga jedne osobe i prenošenje te aktivnosti drugoj i to učiniti preko velike udaljenosti – rekao je Alvaro Pascual-Leone, profesor neurologije na Harvardu. Dodao je kako su željeli utvrditi može li takva komunikacija zamijeniti tipkanje ili govorenje preko interneta.

Dugoročno, znanstvenici žele radikalno promijeniti način na koji komuniciramo.

Datum objave: 05.09.2014.