Britanska šefica diplomacije Liz Truss objavila je u nedjelju navečer svoju kandidaturu za nasljednicu premijera Borisa Johnsona, koji je ovaj tjedan podnio ostavku, pometen nizom skandala i ostavki najbližih suradnika.

“Borit ću se na ovim izborima kao konzervativac i vladati kao konzervativac”, rekla je Liz Truss (46) za The Daily Telegraph.

Objavom o kandidaturi Truss se pridružuje još devetero kandidata u utrci za vodstvo Konzervativne stranke, a time i Downings Streeta, stranke s većinom u Donjem domu.

Od Truss, visoke dužnosnice u vladi, očekuje se da će biti vodeći kandidat u utrci u kojoj već sada vlada poprilična gužva. Objavljujući kandidaturu ona je najavila da će od “prvog dana početi rezati poreze” kako bi pomogla u suočavanju s rastom troškova života.

Svojom se kandidaturom pridružila ministrici trgovine Penny Mordaunt, bivšim ministrima zdravstva Sajidu Javidu i Jeremyju Huntu, bivšem ministru financija Rishiju Sunaku, njegovom nasljedniku Nadhimu Zahawiju te ministru prometa Grantu Shappsu.

Najavu kandidature podnijeli su još i bivša ministrica Kemi Badenoch te zastupnik Tom Tugendhat.

Šefica britanske diplomacije miljenica je Konzervativne stranke i redovito je bila među najpopularnijim političarima te stranke prema anketama web stranice Conservative Home.

Truss (46) prvo se protivila brexitu, ali je na referendumu 2016. godine rekla da se predomislila.

Sada je zadužena za odnose s EU-om oko trgovinskih pravila za Sjevernu Irsku nakon brexita i zauzima sve oštrije stajalište u pregovorima.

Truss je u utorak rekla da Johnson ima njezinu “stopostotnu podršku” i pozvala kolege da ga podrže.

U četvrtak je premijer popustio pod sve većim pritiskom, a ministrica je komentirala da je premijer svojim povlačenjem donio ispravnu odluku.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 11.07.2022.