Autor: Crometeo

U četvrtak, 9. listopada 2014. u 18 sati u kino-dvorani Tehničkog muzeja u Zagrebu, Savska cesta 18, održat će se popularno predavanje za građanstvo na temu: ‘Tko je vlasnik Mjeseca?’. Predavač je doc. dr. sc. Goran Vojković.

Predavanje se organizira povodom Svjetskog tjedna svemira (World Space Week) koji traje od 4. do 10. listopada. Tema predavanja su pravna pitanja svemira.

Koji je pravni status svemira i svemirskih tijela? Da li se može kupiti parcela zemlje na Mjesecu i možemo li slobodno rudariti asteroide? Smije li neka država svemirsko tijelo proglasiti svojim, i što ako netko učini kazneno djelo u svemiru? Kamo nas vodi budućnost – koja pravila će regulirati rad budućih naseobina na Marsu?

Goran Vojković doktorirao je na Poslijediplomskom studiju pomorskog i prava mora na Pravnom fakultetu u Splitu. Docent je na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, gdje predaje i pravne predmete, uključivo i Zračno pravo. Veliki je ljubitelj tehnologije, uz koju dolazi i interes za pravnom regulacijom Svemira.

Datum objave: 06.10.2014.