U utorak, 9. kolovoza, u crkvi Sv. Duha u rodnom mjestu Tijarica u Sinjskoj krajini pred Bogom, Crkvom i u društvu svoje djece, unuka, bliže obitelji i rodbine obnovili su svoja bračna obećanja poznati hrvatski gastronomski bračni par Bože i njegova supruga Mila Vuko.

Sv. Misu predslavio je fra Ivan Dotur, župnik župe Bajagić-Obrovac Sinjski u koncelebraciji s fra Antom Bilićem, fra Antom Markovićem i fra Tomislavom Dukićem. U svojoj propovijedi dugogodišnji prijatelj obitelji Vuko fra Ivan oslikao je zajednički životni hod slavljenika u iseljeništvu, koji traje koliko i brak. U kontekstu vremena u kojem su živjeli i radili u Njemačkoj kroz pedeset godina, mijenjale su se razne prilike i neprilike života, a ostala je vjera i ljubav koja ih je nosila od početka do danas.

A pred oltarom su ponovo obećali da će u ljubavi i vjernosti ići do kraja. Ponovo su jedno drugome predali prstene kao vanjski znak onoga najvećeg blaga koje nose u svom srcu, a to je ljubav.

Kao i mnogi Tijarčani bračni par Vuko potražio je svoj kruh najprije u Berlinu, da bi se poslije skrasio u Martinsee u Heusenstammu kod Frankfurta cijelo vrijeme radeći u gastronomiji u kojoj su se osamostalili i predali ju u ruke svojoj djeci. Najvažnija hrvatska slavlja od stvaranja hrvatske države do danas održavala su se najčešće i najviše u Martinsee kod obitelji Vuko.

Crkvena slavlja sv. Nikole u predbožićno vrijeme, kao i mnoge Folklorijade i Biblijske olimpijade, koje se održavaju jednom godišnje na razini cijele Njemačke, mnoga slavlja vjenčanja, krizmi, prvih pričesti i druga obiteljska i narodna slavlja u frankfurtskom kraju odvijaju  se najčešće i najviše kod obitelji Bože i Mile Vuko. U njihovu široku srcu, ugodnom pristupu i gostoljubivosti prema svima mnogi “kod Vuke’ nalaze dio doma i Domovine.

Nakon crkvenog dijela slavlja 50. obljetnice braka Bože i Mile Vuko slavlje se nastavilo za stolom u restoranu Blizanci na Gazu u Jabuci-Trilj. Obitelj i prijatelji poželjeli su im sretno i lijepo slavlje uz najljepše želje za daljnji zajednički život.


Autor: CroExpress Datum objave: 16.09.2022.