Za sada je u procesiji dopušteno 50 sudionika i to samo onih osoba koje odabere križonoša.

Unatoč trenutnoj epidemiološkoj situaciji i ove godine održat će se pokornička procesija “Za križem”. Procesija je to koja je uvrštena u UNESCO-vu baštinu i odvija se više od pet stoljeća u noći s Velikog četvrtka na Veliki petak na otoku Hvaru.

Procesija će, kako se navodi na stranicama Turističke zajednice općine Jelsa, biti održana u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama. Moguće su i izmjene o načinu održavanja same procesije, te kako navode, očekuju odgovor stožera Civilne zaštite o možebitnim promjenama o broju sudionika, pridržavanju mjera i načinu održavanja.

Za sada je u procesiji dopušteno 50 sudionika i to samo onih osoba koje odabere križonoša.

Tradicionalna noćna procesija na Hvaru izraz je vjerskoga i kulturnoga identiteta središnjega dijela otoka Hvara, a nastala je iz poštovanja prema događaju krvarenja sv. Križića 1510. godine. U toj svjetski poznatoj procesiji sudjeluje šest mjesta na središnjem dijelu otoka: Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrboska.

U procesiji „Za križem” u kojoj je iznimna čast biti križonoša, red na nošenje križa čeka se godinama, a zainteresirani križonoše upisuju se još kao djeca. U ovogodišnjoj pokorničkoj procesiji, koja počinje u večernjim satima na Veliki četvrtak, 1. travnja, a koju pripremaju i provode bratovštine, križonoše su Dario Belić (1986.) iz Jelse, zatim Ivan Ojdanić (1989.) iz Pitava, Antonio Grgičević (1991.) iz Vrisnika, Toni Carić (1988.) iz Svirača, Cvjetko Tresić (1988.) iz Vrbanja i Rino Krstić (1983.) iz Vrboske. Prema podacima koje je objavila župa Uznesenja Marijina u Jelsi, odakle kreće jedna od procesija, najmlađi križonoša ove godine bit će 30–godišnji obrtnik Grgičević iz Vrisnika, a najstariji 38–godišnji diplomirani inženjer nautike Krstić iz Vrboske.

Za pokorničke procesije koja počinje u 22 sata križonoše će ponijeti križeve koji su teški od 10 do 18 kg, a kretat će u smjeru kazaljke na satu tako da se procesije u svojemu kretanju ne susreću. U tijeku pobožnosti sudionici će prijeći put oko 25 km. Križonoše će prema tradiciji ispratiti i dočekati njihovi župnici, a pri dolasku osobito je dirljiv trenutak kada križonoša s križem trči u zagrljaj župniku. Procesija završava ujutro oko 7 sati

Cijela procesija moći će se pratiti uživo OVDJE.


Autor: CroExpress, IKA Datum objave: 01.04.2021.