Autor: Zoran Stupar

Ne trebaju! Barem tako tvrdi švedski sveučilišni profesor u razgovoru za CroExpress. No, idemo redom.

Za hrvatske prilike nezamisliva politička priča odigrala se ove nedjelje u Švedskoj. Opozicijska koalicija lijevog centra pobijedila je na izborima vladajuću koaliciju desnog centra. Iako su osvojili 160 mjesta u parlamentu od 349 zastupnika, premijer koji dolazi iz redova poraženih, Fredrik Reinfeldt, obećao im je da će dozvoliti formiranje manjinske vlade. Zašto? Da bi se izvan vlasti ostavili kontroverzni Švedski demokrati.

Tko su Švedski demokrati? 
Riječ je o stranci koju se u medijima opisuje kao desno-populističku i antiimigrantsku. Na ovim izborima osvojili su 13 posto glasova i 49 zastupničkih mandata. Ulf Bjereld, profesor političkih znanosti Sveučilišta u Göteborgu, za BBC opisuje vođu stranke, 35-godišnjeg Jimmiea Akesona, kao vrlo vještog političara bez posebne karizme. Akeson je uspješno rješavao optužbe za rasizam koje su stizale na stranačku adresu. Lokalnu kandidatkinju, čija fotografija sa svastikom na ruci je ugledala svjetlo dana, bez milosti je izbacio i poručio da nije dobrodošla. Ista sudbina zadesila je kandidata koji je uhvaćen kako piše rasističke i antiimigrantske komentare na internetu. No, nedvojbeno je kako se stranka protivi sadašnjoj imigracijskoj politici Švedske.

Primjerice, Švedska automatski dopušta ulazak u zemlju izbjeglicama iz Sirije. Ove godine prijavit će se oko 80.000 ljudi. Ova stranka 2010. godine snimila je reklamu u kojoj umirovljenicu na putu prema stolu na kojem se izdaje socijalna pomoć izguraju žene u burkama. Do danas je, piše BBC, retorika malo ublažena.

Trebaju li se Hrvati brinuti?

Ono što su se vjerojatno neki Hrvati u Švedskoj ovih dana upitali jest – treba li se bojati povećanja netolerancije prema hrvatskim iseljenicima, s obzirom na trend jačanja ove stranke? Odgovor smo potražili kod Andersa Sannerstedta, profesora s Odjela političkih znanosti Fakulteta društvenih znanosti u Lundu. Profesor Sannerstedt trenutno istražuje fenomen Švedskih demokrata te stavove građana prema imigrantima, izbjeglicama i multikulturalizmu.

– Nema razloga za brigu. Preostalih sedam političkih stranaka garancija su da će se trenutna politika prema imigraciji, izbjeglicama, integraciji i multikulturalizmu nastaviti. Osim toga, Švedski demokrati se fokusiraju na neeuropske, osobito muslimanske, imigrante i naglasak stavljaju na percipiranu inkompatibilnost između švedske kulture i kulture i navika ovih imigranata. Zapravo, Švedski demokrati imaju veliku potporu ljudi iz drugih europskih država. Nikad nisam čuo ikoga da kaže išta o Hrvatima u tom kontekstu – kaže naš sugovornik.
Clipboard01.jpgIsječak iz reklame Švedskih demokrata; lijevo žene u burkama, desno umirovljenica, utrkuju se do stola sa socijalnom pomoći
Fenomen jačanja stranaka koje se u medijima nazivaju desnim, konzervativnim, antieuropskim, antiimigrantskim i slično, čini se da posljednjih godina pogađa neke europske zemlje. Tako su mnogi skočili na noge nakon pobjede Nacionalne fronte na euroizborima u Francuskoj. Bez ikakvih predrasuda prema Švedskim demokratima, profesora Sannerstedta smo upitali što misli, zašto su ostvarili tako dobar rezultat na ovim izborima.

– Naravno, to je pitanje za 64.000 dolara. Moje mišljenje je da mnogi Šveđani, njih oko 40 posto, misle da bi trebali primati manje migranata. A definitivno to misle svi koji glasaju za Švedske demokrate. Ove godine vjerojatno ćemo dobiti puno izbjeglica iz Sirije i Iraka, zbog rata i terorističkih činova takozvane Islamske države. A Švedski demokrati se jedini zalažu za alternativnu politiku po ovim pitanjima. Osim toga, osnažili su svoju stranačku organizaciju diljem zemlje tijekom posljednjih nekoliko godina. Imaju vrlo vještog vođu, popularnog među sljedbenicima, i pametnu retoriku. Teško su radili na glancanju imidža stranke i uveli su internu politiku nulte tolerancije prema rasističkim ispadima. Osim toga, Šveđani imaju tendenciju da vole one koji nisu favoriti i ne vjeruju sustavu; više volimo gubitnike od pobjednika. Pa kada svi napadaju Švedske demokrate, to provocira reakciju njihovih glasača – priča nam Sannerstedt.

Profesor smatra da glasači ove stranke smatraju da bi Šveđani trebali primati manje imigranata jer to porezne obveznike košta puno novca te kako bi taj novac trebalo potrošiti na zdravstvo i brigu za umirovljenike.

– Osim toga, imigranti u Švedskoj čine više zločina i ne poštuju uvijek švedske zakone i tradicije – zaključuje.

Procjenjuje se da u Švedskoj živi oko 35.000 Hrvata i njihovih potomaka. Tradicionalno naseljavaju južni dio Švedske, poglavito područja gradova Göteborg i Malmö.

Datum objave: 16.09.2014.