Ukrajina spada među najveće izvoznike žitarica u svijetu, a prije rata izvozila je svoje žitarice gotovo isključivo preko Crnog mora. Željeznica je bila u drugom planu, zbog većih troškova prijevoza.

Oko 1.100 vagona žitarica čeka na zapadu Ukrajine prijelaz preko granice s Poljskom, ali ne mogu se pomaknuti s mjesta zbog dugotrajnih birokratskih procedura i logističkih problema, upozoravaju trgovci i dužnosnici ukrajinske željezničke tvrtke.

Kada se tome dodaju i vagoni natovareni biljnim uljem, željeznom rudom, metalima, kemikalijama i ugljenom, brojka se prema netom objavljenim podacima ukrajinskog državnog željezničkog poduzeća Ukrzaliznitcija penje na 24.190 vagona.

Otprilike pola tih vagona, njih 10.320, čeka na čvoru u blizini sela Izov, glavnog željezničkog graničnog prijelaza s Poljskom, na putu prema poljskoj luci Gdanjsk, objašnjava zamjenik direktora komercijalnog odjela u Ukrzalznitcija Valerii Tkačov.

Glavni je problem što nema dovoljno radnika ni vagona koji bi mogli obraditi i preuzeti tako veliku količinu robe, ističu upućeni u industriji i u vladi.

Ukrajina spada među najveće izvoznike žitarica u svijetu, a prije rata izvozila ih je gotovo isključivo preko Crnog mora. Željeznica je bila u drugom planu, zbog većih troškova prijevoza.

Agencije za humanitarnu pomoć ističu da će zemlje koje su do sada uvozile žito iz Ukrajine, uključujući Kinu, Egipat, Tursku i Indoneziju, morati pronaći alternativne izvore nabave jer će se u protivnom suočiti s nestašicom hrane.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 07.04.2022.