Autor: Marina Stojak

U Austriji žive 70.000 hrvatskih državljana. Najviše useljenika podrijetlom je iz Hrvatske i Bosne i Hercegovina, a prema podacima kojima raspolaže Katolička Crkva, riječ je i o većem broju, njih oko 100.000. Osobe s hrvatskim korijenima čine šestu po veličini migrantsku skupinu u Republici Austriji. Većina njih živi na području Beča (20.137), manja skupina u Gradišću (Burgenlandu) (1.221).

Gradišćanski Hrvati nisu obuhvaćeni u ovoj statistici, izvještava medijski informacijski servis ‘Neue Österreicherinnen’ (MSNÖ), upravo iz razloga jer su gradišćanski Hrvati prema zakonu iz 1976. godine, kojim je osigurana zaštita prava etničkih skupina, priznata autohtona etnička skupina. Većina Hrvata ima hrvatsko državljanstvo (56.785), ostali su se prilagodili austrijskoj većini (Einbürgerung). Prema podacima kojima raspolaže Katolička Crkva, njih 80 posto dolazi iz Bosne i Hercegovine, i ima dvojno državljanstvo.

Pogled u prošlost

Hrvatske imigracije u Austriji imaju dugu povijest. Prvo značajno useljavanje u Austriju zabilježeno je u 15. i 16 stoljeću u vrijeme Otomanskog carstva. Prema podacima kojima raspolaže MSNÖ, sljedeća velika skupina ljudi s područja bivše Jugoslavije emigrirala je u Austriju za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata.

Godine 1966. povećao se priliv radnika s područja bivše države radi akutne nestašice radne snage u Austriji. Posljednji veliki migracijski pokret dogodio se (1991-1995) kao posljedica rata u ex SFRJ. Oko 13.000 izbjeglica stiglo je 1991. iz Hrvatske u Austriju, većina se vratila nazad u 1992. godini. U posljednjih nekoliko godina, Hrvati sve manje emigriraju u Austriju.

Kulturni i društveni život hrvatske dijaspore: većina austrijskih Hrvata se usredotočila na razvoj i očuvanje kulturne, športske i ekonomske baštine i suradnje između Hrvatske i Austrije. Neki od važnijih klubova su: Austrijsko-hrvatska društva i Austrijsko-hrvatska zajednica za kulturu i šport. U okviru Bečkog nogometnog saveza aktivna su dva hrvatska nogometna kluba: Helfort Dinamo i SK Cro-Vienna Florio Ehlers. Hrvatska katolička misija u Beču je jedna od najvećih vjerskih zajednica za migrante u Austriji.

Datum objave: 06.07.2014.