Ovih dana u Blatu, Korčuli i Smokvici predpremjerno je prikazan film Countryman (Zemljak) autora Petera Pecotića, Australca hrvatskih korijena, koji je početkom 2020. godine krenuo na putovanje sjevernom Australijom kako bi snimio film o potomcima Hrvata koji su na tamošnjim plantažama šećerne trske radili sredinom prošloga stoljeća.

Prvotno je cilj puta je bio etnografske prirode. Želio se susresti s potomcima Hrvata, istražiti je li ostalo nešto od hrvatske kulture i naslijeđa, ima li sličnosti između aboriđinske i hrvatske kulture, koliko su se Hrvati u australskom okruženju identificirali sa svojim hrvatskim podrijetlom, njeguju li običaje svojih predaka i na koncu govore li materinski jezik.

Tijekom putovanja originalna zamisao krenula je u sasvim drugom smjeru ponajprije zahvaljujući činjenici da je zbog slučajnog susreta s čovjekom koji ima aboriđinske i hrvatske korijene odlučilo napravit film posve drugačije tematike.

Pusmjereni scenarij filma govori o Josephu Williamsu odnosno Josephu Orloviću, aboriđinskom lokalnom umjetniku saznavši da ima hrvatske korijene. Također i o prožimanju dviju kultura, australske starosjedilačke s onom koju su donijeli hrvatski doseljenici.

Životna je to priča puna emocija o susretu oca i sina nakon četrdeset godina…priča o umjetnosti, hrvatskim iseljenicima, prijateljstvu i zajedništvu Hrvata u Australiji.

Redatelj Peter Pecotić kako ističe ponosan je na svoje hrvatske korijene koje je po ocu baštinio iz Korčule a po majci s Pelješca. Govori gotovo tečno hrvatski jezik makar se skromno ogradio od te tvrdnje.

Istaknuo je kako je prešao desetak tisuća kilometara za vrijeme covida jer je njegov profesionalni posao bio zaustavljen, kako bi vozeci sjevernom Australijom istraživao živote hrvatskih starosjedilaca i useljenika. Brojna su kako kaže zanimljiva i autentična svjedočanstva dokumentirana u ovom filmu, a životno iskustvo i radost tijekom rada na filmu nemjerljivo.

Otočna turneja filma “Countryman” (Zemljak) započela je u Blatu gdje je film prikazan 19. siječnja u maloj dvorani Doma kulture. Predstavnici domaćina u Blatu Ivana Sardelić ( Blatski fižuli ustanova u kulturi ) i Maja Šeparović ( Turistička zajednica općine Blato ) na samom početku promocije predstavili su autora blatskoj publici, zahvalili mu se na dolasku u Blato, nakon čega je sam autor dao kratak uvid u sadržaj filma i način na koji je nastao kako bi radnju filma približio gledateljima.

Prije same projekcije jedan od autora filma Joseph Williams, koji nažalost nije bio u mogućnosti prisustvovati događanjima poslao je kratku video poruku za sve posjetitelje nakon čega je uslijedila projekcija.

Projekcija filma bila je samo dio programa jer je nakon same projekcije uslijedio razgovor sa autorom. Pitanja je bilo mnogo, posjetitelji su bili pod dojmom onoga što su imali priliku vidjeti, a domaćini zahvalni na prilici da su imali priliku jedan takav projekt predstaviti u Blatu. Organizatori, ali i sam autor izrazili su zadovoljstvo samim događajem i izrazili nadu u nastavak suradnje na predstavljanju novih projekata.

Na predpremijeri filma “Countryman” u Centru za kulturu Korčula, 20. siječnja pozdravne riječi uputila je ravnateljica, Lana Filippi Brkić izrazivši veliko zadovoljstvo zbog pretpremijere filma tim više što je njegov autor korčulanskih korijena.

Po završetku projekcije postavljena su pitanja autoru. Stariji mještani svjedočili su o prijateljstvu s ocem autora filma istaknuvši kako dolazi iz ugledne obitelji iz koje je potekao i narodni heroj, admiral Bogdan Pecotić. Prisjetio se autorovog oca i ugledni publicist i poznati Korčulanin Dušan Kalogjera koji je Peteru Pecotiću darovao svoju monografiju “ Na putu bez povratka”, svojevrsni olovkom podignuti spomenik Blaćanima iseljenim u Australiju.

Na kraju je Peter Pecotić izrazio zadovoljstvo i zahvalio organizatorima projekcija na otoku Korčuli te Hrvatskoj matici iseljenika na medijskom praćenju. Na pretpremijeru na Korčulu iz Londona doputovao je i producent filma Mark Lucas.

Na kraju se Peter prisjetio svojih dolazaka na otok od jedanaeste godine za kojega kaže da mu je dao puno ljubavi.

A puno ljubavi i pozdrava iz Hrvatske, video snimkom uputili su  Korčulani i organizatori“ zemljaku” Josephu u daleku Australiju s vjerom da će ga uskoro ugostiti na svom otoku.

Nakon predstavljanja filma u Korčuli, došao je red da se “Countryman” ( Zemljak ) predstavi i u Smokvici, odakle je Peteru Pecotiću otac rodom. Predstavljanje se organiziralo u subotu, 21. siječnja u Sportskoj dvorani u Smokvici i izazvao je oduševljenje okupljenih posjetitelja. Nakon filma redatelj je ostao u ugodnom razgovoru gdje je odgovarao na brojna pitanja okupljenih.

Nakon otočne turneje film nastavlja svoj put prema Zagrebu.


Autor: CroExpress/Hrvatska matica iseljenika Datum objave: 25.01.2023.