Filmska glumačka legenda porijeklom iz Škotske, Sean Connery, koji je međunarodnu slavu stekao ulogom uglađenog, seksipilnog i sofisticiranog britanskog tajnog agenta Jamesa Bonda, a kino dvoranama je dominirao puna četiri desetljeća, umro je u dobi od 90 godina, izvijestili su u subotu BBC i Sky News.

Connery je odrastao u siromašnom dijelu Edinburgha u siromašnoj obitelji. Za život je, među ostalim zarađivao kao radnik u pogrebnom poduzeću u kojemu je polirao lijesove, zatim kao mljekar te kao spasilac, prije nego što mu je hobi – bavljenje bodybuildingom pomoglo u pokretanju glumačke karijere koja ga je učinila jednom od najvećih svjetskih glumačkih zvijezda.

Većina gledatelja pamtit će ga kao tajnoga britanskog agenta 007, lika nastalog po predlošku romanopisaca Iana Fleminga, a Connery ga je utjelovio u sedam filmova o Jamesu Bondu. Prvi je bio “Dr. No” iz 1962. godine.

U ulozi Bonda uspješno je parirao bogatim negativcima kombinirajući svoje šarmantne manire i profinjenu ironiju, a istodobno je neprestano bio okružen brojnim lijepim ženama, što je ublažavalo onaj mračniji, nasilniji aspekt lika Jamesa Bonda. Connery je na taj način maestralno stvorio dubinu lika koji je utjelovio, uspjevši tako postaviti visok standard za sve one koji su ga u toj ulozi naslijedili. 

U filmovima se predstavljao kao “Bond – James Bond”. No čini se da Connery nije bio presretan što ga je upravo ta uloga definirala. Čak je jednom izjavio da “mrzi tog prokletog Jamesa Bonda”.

Visok i naočit, dubokoga i zvonkog glasa, Connery je osim Bonda odigrao niz značajnih uloga te je osvojio Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu u filmu “Nedodirljivi” (1987.) u kojemu je utjelovio nepokolebljivog čikaškog policajca.

mao je 59 godina kad ga je časopis ‘People’ godine 1989. proglasio “najseksipilnijim muškarcem”.

U privatnom je životu bio gorljivi pobornik neovisnosti Škotske te je na ruci, dok je služio u Kraljevskoj mornarici imao istetovirane riječi “Scotland Forever”.

Kad ga je u 69. godini britanska kraljica Elizabeta II. proglasila vitezom stigao je odjeven u zeleno-crni karirani škotski kilt, koji je pripadao članovima obitelji MacLeod, s majčine strane.

Dosadilo mi je baviti se ‘idiotima’

Među filmovima u kojima je ostvario značajnije uloge, a nije riječ o onima o Bondu su “Marnie”, film Alfreda Hitchcocka iz 1964. godine, “Vjetar i lav” (1975.) s Candice Bergen redatelja Johna Hustona, “Čovjek koji je želio postati kralj” (1975.) s Michaelom Caineom redatelja Stevena Spielberga, “Indiana Jones i posljednji križarski pohod” (1989.) s Harrisonom Fordom redatelja Stevena Spielberga te hladnoratovska priča “Lov na Crveni oktobar” (1990.) s Alecom Baldwinom redatelja Johna McTiernana koji je bio nominiran za tri nagrade američke Akademije, a osvojio je onu za specijalne efekte.

Ljubitelji alternativne kinematografije pamtit će ga po ulozi brutalnog “Istrebljivača” Zeda u američko-irskom science fiction filmu snimljenom 1974. godine u režiji Johna Boormana, u kojemu je brkati Connery veći dio filma proveo hodajući uokolo odjeven u oskudan crveni filmski kostim, visoke kožnate čizme s kosom vezanom u pletenicu do polovine leđa.

Connery se povukao iz filmske industrije nakon razmirica s redateljem posljednjeg filma u kojemu se pjavio, “Lige izuzetnih džentlmena” iz 2003. godine.

“Dosadilo mi je baviti se idiotima”, rekao je tada.

Franšiza filmova o najpoznatijem tajnom agentu vrlo je jaka i pet desetljeća otkako ju je Connery pokrenuo. Raskošno producirani filmovi, prepuni visokotehnoloških naprava i spektakularnih efekata, oborili su rekorde na kino blagajnama i zaradili stotine milijuna dolara.

Nakon iznimnog uspjeha filma “Dr. No”, Connery je glumio u njih još nekoliko: “Iz Rusije s ljubavlju” (1963.), “Goldfinger” (1964.), “Operacija Grom” (1965.) i “Samo dvaput se živi” (1967.).

Connery se tada zabrinuo da će njegove uloge postati stereotipne te je odlučio prekinuti snimanja u ulozi tajnog agenta 007. U sljedećem filmu iz 1969. pod nazivom “U tajnoj službi njezina Veličanstva” naslijedio ga je australski glumac George Lazenby. 

No bez Conneryja je filmu nedostajalo upravo ono što su gledatelji željeli te je godine 1971. odlučio ponovno prihvatiti ulogu 007 u filmu “Dijamanti su vječni”. Dio dobiti od sedmog filma o Bondu namijenio je škotskoj Zakladi za obrazovanje te je definitivno odlučio da je to njegov posljednji Bond.

Unatoč čvrstoj odluci, dvanaest godina kasnije, u 53. godini života Connery se vratio kao 007 u filmu “Nikad ne reci nikad” (1983.), neovisnoj produkciji koja je razgnjevila njegova nekadašnjeg mentora, producenta Alberta “Cubbyja” Broccolija.

Radije pivo nego martini 

Sean Connery bio je sasvim drugačiji karakterom od Flemingova Bonda. Imao je besprijekoran društveni background i, poput pravog Škota, za razliku od agenta 007 više je volio popiti pivo od martinija.

No Conneryev je utjecaj pridonio oblikovanju Bondova lika i u knjigama i u filmovima. Glumac nije nikada pokušavao prikriti svoj škotski naglasak, zbog čega je Fleming, nakon Conneryjeva debija u “Dr. No” Bondu odlučio ‘dati’ škotsko porijeklo u svojim knjigama. 

Rođen je kao Thomas Connery 25. kolovoza 1930. i bio je stariji od dvojice sinova vozača kamiona. Njihova majka radila je kao spremačica. Napustio je školu s 13 godina te je počeo raditi razne poslove. Sa 16 godina, dvije godine nakon završetka Drugoga svjetskog rata, Connery je pozvan u Kraljevsku mornaricu u kojoj je služio tri godine.

“Odrastao sam bez ikakva pojma o svojoj karijeri, a još manje sam mislio da će to biti gluma”, izjavio je jednom prigodom. “Sigurno se za to ne bih nikada odlučio. Uistinu se sve dogodilo posve slučajno.”

Connery je najprije dobivao manje uloge u kazalištima, a potom je stekao i službeno glumačko obrazovanje te počeo glumiti na filmu.

Uloga u Disneyevom filmu “Darby O’Gill i mali ljudi” iz 1959. godine pomogla mu je da dobije ulogu Bonda. Naime, Broccoli, producent filmova o Bondu, zamolio je suprugu da pogleda Conneryja u Disneyevom filmu, tražeći odgovarajućega glavnog glumca za svojeg tajnog agenta.

Dana Broccoli je svojedobno ispripovijedala kako joj je suprug, nakon što je ‘dala zeleno svjetlo Conneryju’, rekao kako nije siguran da taj mladić posjeduje seksipilnost. 

“A ja sam samo pogledala to lice i način na koji se kretao i govorio te sam mu rekla: ‘Cubby, on je nevjerojatan!’ Bio je jednostavno savršen, upravo on je bio buduća zvijezda”, rekla je Broccoli.

Connery se 1962. godine oženio glumicom Diane Cilento. Razveli su se nakon 11 godina, a u braku su dobili sina Jasona koji je postao glumac.

Godine 1975. oženio se francuskom umjetnicom Micheline Roquebrune, koju je upoznao igrajući golf.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 31.10.2020.