U programu su sudjelovali članovi ‘Šokadije’, mladi sonćanski tamburaši, Ruža Silađev, HKPD ‘Silvije Strahimir Kranjčević’ iz Berega i OKUD ‘Ivo Lola Ribar’ iz Sonte.

Uručene su i nagrade za pjesme pristigle na natječaj ‘Za lipu rič’. Nagrađeni su Božana Vidaković iz Sonte i Josip Dumendžić Meštar iz Bođana.Među uzvanicima bili su predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, republički zastupnik Mirko Ostrogonac, konzul prvog razreda generalnog konzulata RH u Subotici Zdravko Vincelj, predsjednica Općine Apatin Dubravka Korać, v.d. ravnateljice ZKVH-a Katarina Čeliković i potpredsjednik Općinskog vijeća Općine Vladislavci i tajnik tajnik KUD-a Dukat Igor Kovačav. Šokadija ove godine slavi 20 godina rada.

Za dva desetljeća rada ostale su brojne uspomene. Organizirali su brojne manifestacije, od kojih je najpoznatije Šokačko veče (tom prigodom raspisuju i pjesnički natječaj ‘Za lipu rič’). Tu su i njihovi koncerti (uskrsni i božićni) te likovna kolonija.

Sudjelovali su na brojnim manifestacijama u Vojvodini (‘Šokci i baština’, ‘Dužijanca’, ‘Dužionica’, ‘Dani europske baštine’, ‘Mikini dani’, ‘Zavitni dan’, ‘Festival hrane i glazbe Vojvodine’…) i Hrvatskoj (‘Vinkovačke jeseni’, ‘Ðakovački vezovi’, ‘Orahovačko proljeće’, ‘Kolo na Gaju’…). Od 2005. imaju vlastite prostorije – ‘Šokačku kuću’, u kojoj se nalazi i etno postav s eksponatima iz nekadašnjeg života tamošnjih Hrvata. Postavili su i niz kazališnih predstava s temama iz života tamošnje Šokadije, čiji je autor pokojni pučki dramatik Ivan Andrašić. Dramska sekcija gostovala je u Vojvodini i Hrvatskoj.


Autor: CroExpress/NIU "Hrvatska riječ" Subotica Datum objave: 22.11.2022.