U dublinskoj župnoj crkvi Svete Marije, okupili su se hrvatski katolici iz cijele Irske kako bi prisustvovali svečanom predstavljanju i uvođenju u službu novog voditelja Hrvatske katoličke misije u Dublinu.

Dr. fra Miron Sikirić, franjevac iz Bosne Srebrene, preuzeo je ovu važnu dužnost tijekom nedjeljnog euharistijskog slavlja koje je predvodio vlč. dr. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Unatoč prometnim ograničenjima uzrokovanim održavanjem dublinskog maratona, preko stotinu hrvatskih vjernika okupilo se kako bi podržali novog voditelja i sudjelovali u ovom posebnom događaju. Domaći župnik vlč. Fachtna McCarthy, istovremeno delegat mjesnog biskupa mons. Dermota Farrella, toplo je pozdravio prisutne vjernike i izrazio dobrodošlicu fra Mironu Sikiriću, istaknuvši spremnost na buduću suradnju.

Tijekom homilije, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva, vlč. dr. Tomislav Markić, naglasio je Isusovu zapovijed ljubavi prema Bogu i bližnjemu kao temeljno načelo kršćanske vjere. Istaknuo je da se ta ljubav ne ograničava samo na osobni život pojedinca, već bi trebala oblikovati i društveni život, posebice kroz izražavanje solidarnosti.

Nakon svete mise, vlč. Markić je predstavio životopis dr. Sikirića, istaknuvši zadovoljstvo što je pronađen nasljednik vlč. Josipa Levakovića, koji je nedavno vodio Misiju kao prvi voditelj. Vjernike je pozvao na aktivnu suradnju s novim voditeljem i molitvu za nova svećenička zvanja, kako bi druge hrvatske katoličke misije širom svijeta, koje trenutno nemaju svećenike, također mogle dobiti svoje voditelje. Zahvalio je Franjevačkoj provinciji Bosne Srebrene što je dr. Sikirića stavila na raspolaganje za ovu službu, Nadbiskupiji Dublin i mjesnoj Župi na srdačnom prihvaćanju, te Hrvatskom veleposlanstvu u Dublinu na izvrsnoj suradnji s Misijom.

Na kraju, novi voditelj Misije, fra Miron Sikirić, obratio se prisutnima izražavajući svoju radost zbog dolaska u ovu zajednicu i izrazio spremnost na svećeničku službu hrvatskim katolicima u Dublinu i diljem Irske. Nakon misnog slavlja, druženje je nastavljeno u župnim prostorijama uz upoznavanje i okrepu koju su pripremili vrijedni članovi zajednice. Ovaj svečani događaj označava važan trenutak u životu hrvatske katoličke zajednice u Irskoj te otvara novo poglavlje u njihovom duhovnom životu pod vodstvom fra Mirona Sikirića.


Autor: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Datum objave: 30.10.2023.