Gornja Austrija nakon Beča je druga po broju potvrđenih slučajeva koronavirusa u Austriji.

Guverner gornje Austrije Thomas Stelzer najavio je “pravne korake protiv nekontroliranih pojedinaca” u govoru emitiranom uživo na Facebooku u srijedu popodne. “Sada nije vrijeme za štalice i garažne zabave”, rekao je Stelzer, prenosi Kurier.

Od ovog petka, 30. listopada, treba poduzeti mjere protiv takvih proslava, kazao je ne objasnivši što to podrazumijeva. Stelzer se također pozvao na osjećaj odgovornosti stanovništva: “Molim vas: držite se pravila i ne tražite rupe”, rekao je šef države. Nije mu zadovoljstvo poduzeti ovu novu mjeru, ističe, ali mora. “Moramo usporiti brojke”, rekao je Stelzer – “ovo je jedini način da dobro prebrodimo zimu i krizu”.

Prijeti kritična situacija 

“Svi mi želimo povratak svog normalnog života. Ali to još nije moguće. Naprotiv: virus se brzo širi i prijeti da će “preplaviti naše zdravstvo”. Za samo nekoliko tjedana moglo bi postati “kritično” u gornjoaustrijskim bolnicama, naglasio je Stelzer.

Stelzer je zahvalio onima koji “čine svoj dio da nas dobro provedu kroz krizu”. Guverner je preporučio da svi ostali razmisle o mogućim posljedicama svojih postupaka – naime još jednom zaključavanju.

Štajerski guverner Hermann Schützenhöfer (ÖVP) vjerojatno će vrlo pozorno slijediti Stelzerove planove. U intervjuu za Kurier, i on je nedavno predložio postupak protiv pojedinaca.

“Ne želim gledati u spavaću sobu, ali kad se događaju ekscesi zbog slavlja na privatnim zabavama u podrumu ili u vrtnoj šupi, morate to moći riješiti”, kazao je Schützenhöfer.

Gornja Austrija nakon Beča je druga po broju potvrđenih slučajeva koronavirusa u Austriji.


Autor: CroExpress Datum objave: 28.10.2020.