Ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je u utorak da je zaprimljeno oko 55.000 zahtjeva za propusnicama, obrađeno ih je 60 posto te od toga odbijeno 60 posto.

“Oko 40 posto zahtjeva je opravdano i izdane su propusnice”, kazao je Božinović nakon svečanog uručenja četiri ugovora o najmu i ključeva policijskim službenicima.

Postoji, kaže, cijeli spektar pitanja koji je na neki način određen odlukom i provedbenom uputom od prvog dana, a ima i niz zahtjeva koji se procjenjuju na razini županijskih stožera civilne zaštite ili ravnateljstva civilne zaštite. Ovisno o tome smatra li se to nužnim i neodgodivim razlogom da se upravo u ovo doba napušta županija, o tome ovisi odluka, dodao je.

Ponovio je kako je odluka o ograničavanju privremena, s vremenskim ograničenjem do 8. siječnja, “kako bi u razdoblju u kojem se očekuje povećani broj kontakata i posjeta obitelji, prije Božića i Nove Godine, dodatno poslali poruku da je situacija takva da se treba suzdržati posjeta starijima kako ih ne bi doveli u novi riskantni epidemiološki razlog”.

Naveo je i da će na oko 200 kontrolnih punktova biti angažirano oko 800 policijskih službenika.

Nije konkretno odgovorio na pitanje jesu li postroženi uvjeti dobivanja propusnica u odnosu na proljetno razdoblje te ponovio kako je namjera smanjiti kontakte gdje je to moguće.

Ustvrdio je da su građani posljednjih dana i tjedana discipliniraniji, ustvrdivši da je to najveći zalog za uspjeh bilo koje epidemiološke mjere.

Smatra da su mjere dale rezultat. “Sve je sigurno dalo rezultat. Međutim, sve se svodi na to hoće li ljudi prihvatiti mjere. Kad se ona široko prihvati ima šansu i na uspjeh”, naglasio je. 

Smatra i da će se postići svrha mjere ograničavanja kretanja, “jer da toga nema onda bi kretanje sve ove dane bilo puno veće nego će biti sada”.

“Probajmo se suzdržati, imamo u ovom trenutku brojeve koji nam ukazuju na trend pada i ne bi bilo dobro da se opet vratimo u situaciju da brojevi rastu i da raste opterećenje zdravstvenog sustava”, poručio je onima koji u privatnom aranžmanu čekaju Novu Godinu.

Kombinacija odgovornog i discipliniranog ponašanja, suzdržavanja od rizičnih i kontakata bez kojih se može zajedno s cijepljenjem bi nas trebala voditi boljoj epidemiološkoj situaciji, dodao je Božinović.

S obzirom da je na Vladi sutra predstavljanje plana cijepljenja, poručio je da je sve spremno za isporuku prve doze cjepiva u subotu.

Nije želio komentirati jučerašnji istup rektora Sveučilišta Damira Borasa koji je zatražio od kadetkinje da skine masku jer mu je lijepa. “Meni je to promaklo i ne bi bilo ozbiljno da komentiram nešto o čemu nemam spoznaja”, rekao je ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 22.12.2020.