Cilj HZJZ-a je da smanje broj izostanaka s nastave zbog izolacije.

Samotestiranje brzim antigenskim testovima je dobrovoljno i besplatno te će se obavljati jedanput tjedno, a bitno je i da razmak između dva testiranja bude podjednak.

Kako preporučuju iz Ministarstva, učenici bi se trebali samotestirati ponedjeljkom prije nastave (ili nedjeljom prije spavanja), ili neki drugi dan u tjednu koji odredi škola.

Negativan test roditelji ili skrbnici bilježe u učenikovu bilježnicu koju će učenik predočiti u školi, ili na drugi način koji odredi škola. Ukoliko učenik bude pozitivan, mora se javiti svom liječniku. Učenici koji neće sudjelovat u samotestiranju, ako dođe do virusa u razredu, prati će nastavu online.

Svi učenici s negativnim rezultatom brzog antigenskog testa redovno moraju pohađati nastavu, a u slučaju pozitivnog testa ne smiju dolaziti u školu. Test se mora ponoviti za sve učenike u razredu u kojem je netko pozitivan dan nakon što se otkrije infekcija virusa.

– Učenici koji će redovito provoditi samotestiranje bit će izuzeti od samoizolacije kao bliski kontakti bez obzira na to jesu li se cijepili ili preboljeli virus – rekla je epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Diana Mayer.

Iako testiranje nije obavezno i nema kontrola te se HZJZ oslanja na povjerenje roditelja, postoje mnogi koji su se pobunili protiv samotestiranja te su krenuli u prikupljanje potpisa protiv njihova ukidanja.

Roditelji učenika nekoliko osnovnih škola u Velikoj Gorici, okupljeni u neformalnu inicijativu kod Tržnog centra, počeli su s prikupljanjem potpisa protiv testiranja djece u školama na koronavirus. Na štandu su istaknuli i natpis ‘Ne testiranju i cijepljenju’. Dopis s potpisima onih koji su protiv samotestiranja učenika uputit će ravnateljima, resornom ministarstvu i Zavodu za javno zdravstvo.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 14.02.2022.