Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) poručila je javnosti kako je došlo do male razlike u postupanju.

Val povlačenja hrane s polica trgovina zbog ‘utvrđenog pesticida etilen-oksida u aditivu posljednjih je dana zabrinuo mnogobrojne građane. Na popisu hrane na koje su vlasti upozorile da se ne treba konzumirati završili su popularni sladoledi, krekeri pa čak i jogurti.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) poručila je javnosti kako je došlo do male razlike u postupanju.

“Na razini EU je dogovoreno da se proizvodi povlače čim se utvrdi prisutnost aditiva koji sadrži etilen-oksid (bez procjene rizika), što inače nije bio uobičajeni postupak. Razlog tome je što nije postavljena najveća dopuštena količina (MDK) za taj spoj pa se u takvoj vrsti proizvoda nije znalo postupati tj. nisu se znale odrediti odgovarajuće mjere”, navodi se u njihovom odgovoru.

Europska komisija je održala tijekom lipnja i srpnja sjednice kriznih koordinatora na kojima se donio zaključak da svi proizvodi koji sadrže etilen oksid ‘smatraju nesukladnim’, zbog čega su se svi takvi proizvodi moraju povlačiti s tržišta.

Obzirom da se nije moglo sa sigurnošću utvrditi koncentracija koja bi bila najveća dopušten količina za tu vrstu proizvoda u aditivu kao i koja bi koncentracija u konačnom proizvodu bila zadovoljavajuća u smislu zaštite zdravlja ovo je najveća moguća razina zaštite zdravlja potrošača. Etilen-oksid nije dopušten za primjenu u EU i nisu postavljene toksikološke referentne vrijednosti te zbog toga nije moguće napraviti relevantnu procjenu rizika za potrošače koja se inače radi u slučaju prekoračenja MDK vrijednosti”, objasnili su za Večernji list iz HAPIH-a te navode s obzirom na to da se ne radi procjena rizika, automatski se povlače svi proizvodi s etilen-oksidom.

Iz HAPIH-a napominju kako se spomenuti aditiv dodaje tijekom proizvodnje u iznimno malim količinama, a tijekom analize proizvoda pokazalo se da su izmjerene količine isto tako male što pak znatno umanjuje rizik zbog konzumacije takvih proizvoda.

Inače kako navode iz HAPIH-a u 2020. godini bilo 13 opoziva, dok u 2021. godini s 31. srpnjem bilo čak 31 opoziv proizvoda s etilen-oksid.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 02.08.2021.