Autor: MojPosao

Prošlo je nešto više od godinu dana otkako je Hrvatska postala članica Europske unije. Jesu li od tada građani osjetili bolje prilike za zapošljavanje u zemljama EU portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 600 ispitanika.
15% ispitanika karijeru je nastavilo u inozemstvu
Velika većina ispitanika, njih 85% kaže da ulaskom Hrvatske u EU nisu osjetili bolje prilike za zapošljavanje u zemljama Unije. I dok neki ispitanici komentiraju kako im se čini da je sada još teže pronaći posao u inozemstvu, drugi podsjećaju da za hrvatske građane postoje ograničenja.
‘I dalje trebamo radne dozvole za sve razvijene zemlje u Europskoj uniji’, kaže jedan od ispitanika, a drugi se žali na europsku birokraciju: ‘Puno pisanja i osobnih podataka i sve to uzalud. Ja sam inženjer elektrotehnike s dobrim radnim stažem u struci, a odlično govorim i pišem engleski, talijanski, arapski i ruski jezik.’
Od pristupanja Hrvatske Uniji, posao u EU pronašlo je 8% ispitanika.
‘Preselio sam u Irsku i u par mjeseci pronašao posao. U mjesec dana zaradim skoro koliko sam u Hrvatskoj zaradio u godinu dana’, kaže jedan ispitanik.
Drugi ispitanik smatra da ograničenja zapošljavanja stranih radnika nisu velika prepreka: ‘Čak i u zemljama koje su uvele privremena ograničenja, ipak imate prednost pred radnicima iz zemalja koje nisu članice.’
Prilika za usavršavanje u zemljama Europske unije otvorila se za 7% ispitanika. Uglavnom je riječ o usavršavanju u Njemačkoj i Velikoj Britaniji. 
>>> Prevareni: Mladi hrvatski par s bebom došao u Irsku i šokirao se! Evo kako da i vas ne prevare

Datum objave: 27.08.2014.