Više tisuća građana ponovno je prosvjedovalo u nekoliko istočno njemačkih pokrajina protiv vladine energetske politike, inflacije i posljedica rata u Ukrajini.

Oko 7 tisuća prosvjednika izašlo je na ulice u više od 15 gradova u pokrajini Mecklenburg-Vorpommern, pokazuju prve policijske brojke objavljene u ponedjeljak navečer.

U gradovima Schwerin i Neubrandenburg, prosvjednici su zahtijevali energetsku politiku koja je priuštiva građanima, kao i priuštive troškove života.

Na nekoliko prosvjeda, građani su tražili mirovne pregovore, stopiranje dostave oružja Ukrajini i povlačenje sankcija nametnutih Rusiji zbog njene vojne invazije u Ukrajini.

Policija je procijenila da je u Schwerinu, glavnom gradu pokrajine Mecklenburg-Vorpommern, bilo 2.400 prosvjednika.

U pokrajini Saska-Anhalt, bilo je više od tisuću prosvjednika u više gradova, poput Magdeburga i Halle. U Magdeburgu su prosvjednici nosili plakate s porukama Prestanite s laži o opskrbi plinom, Nećemo spasiti čitav svijet ili Prestanite s eksplozijama cijena za mir, slobodu i prosperitet.

Prosvjedi su nedavno u Njemačkoj dobili zamak, posebice u istočnom dijelu zemlje. Prema policijskim procjenama, više od 100 tisuća osoba prosvjedovala je na 3. listopada, na Dan njemačkog jedinstva u pokrajinama Thüringen, Saska, Saska-Anhalt, Brandenburg i Saxony i Mecklenburg-Vorpommern.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 11.10.2022.