U sklopu akcije rušenja bespravnih objekata u Istri, koju od srijede provodi Državni inspektorat, u četvrtak su na redu za rušenje bili objekti izgrađeni oko adrese Put od fortica, na granici Grada Pule i Općine Ližnjan.

Neki vlasnici kuća koje su za danas bile određene za uklanjanje odlučili su sami ih ukloniti i time spasiti dio materijala, poput crijepova i stolarije. U jednoj kući samohrana majka troje djece čeka rušenje objekta te je novinarima izjavila da se zbog toga javljala na brojne službene adrese, no svuda je dobila odbijenicu. Dodala je, međutim, da tračak nade vidi u najavi da će se rušenje njezine kuće odgoditi budući da im je to jedini krov nad glavom.

Građani su se s toga pitali kako je moguće da vikendice s bazenima uz obalu, koje su također bespravno sagrađene, nisu na redu za rušenje prije takvih objekata gdje žive obitelji s djecom kojima je to jedino prebivalište. Tako se, smatraju, rješavanjem građevinskog problema stvara socijalni problem.

Miletić: Bespravna gradnja ne može se tolerirati, a odluku o redoslijedu rušenja donosi građevinski inspektorat

Istarski župan Boris Miletić izjavio je za Hinu da je gradnja izvan građevinskog područja bespravna gradnja i kao takva se ne može tolerirati nikome.

“Žao mi je ljudskih sudbina, ali pred zakonom moramo biti svi jednaki i zakoni se moraju poštivati. Ukoliko se to krši, čemu onda zakoni i propisi”, rekao je.

Dodao je da gradovi i općine imaju socijalne programe, a neki imaju i stanove u svom vlasništvu koji se dodjeljuju upravo u takvim slučajevima.

“To je i uloga lokalne zajednice, pomoći i pružiti potporu potrebitima. Dok sam bio na čelu Grada Pule temeljem socijalnog programa dodijeljen je velik broj stanova socijalno potrebitima, a da ne spominjem rješavanje problema čitavih naselja poput Monte Turca ili Mornarice, nastalih krajem ‘90-ih godina”, kazao je Miletić.

Ponovio je da Istarska županija, kao ni jedinice lokalne samouprave, po pitanju građevinske inspekcije nemaju ingerencije.

“Građevinski inspektorat je pod nadležnošću centralne države, te isključivo on donosi odluku koji su objekti nezakoniti i kojim će se redoslijedom isti rušiti. Pozdravljam odluku Državnog inspektorata da se stane na kraj bespravnoj gradnji na koju upozoravamo već duži niz godina. To nije problem od jučer, ali je u zadnje vrijeme posebno uzeo maha, što se vidi na terenu”, istaknuo je Miletić.

Zoričić: Podržavamo borbu protiv bespravne gradnje, Grad Pula će pomoći potrebitima

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić u izjavi za novinare također je istaknuo da se zakoni moraju poštivati i dodao da Grad Pula podržava borbu protiv bespravne gradnje podržavamo, ali u nekim slučajevima dolazi do izražaja socijalna komponenta.

“Mi moramo pomoći obitelji, ali je odluka takva”, dodao je i izrazio nadu da će Državni inspektorat biti blagonaklon, u smislu da se proces odulji, kako bi se ljudi mogli snaći.

“Grad će tu pomoći, ali svi zajedno moramo se boriti protiv bespravne gradnje. Gotovo 30 godina se tu živjelo zatvorenih očiju i to treba javno reći”, zaključio je Zoričić.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 09.03.2023.