U organizaciji Hrvatsko-Kanadskog Folklornog Saveza (Istok) u Mississaugi je održan dvotjedni seminar folklora za učitelje tambure i plesnih narodnih običaja.

U dva intenzivna vikenda od 13. siječnja pa zaključno do 22. siječnja, polaznici iz Kanade i SAD-a imali su prilike učiti od najboljih u struci, prof. Ive Ivančana i maestra Siniše Leopolda.

Jeannie Valetić, predstavnica domaćina seminara, ističe da redovito održavanje seminara od 1987. godine pomaže očuvanju tradicijske baštine i kulture među kanadskim Hrvatima:

“Zahvaljujemo domaćinu Župi Hrvatskih Mučenika u Mississaugi i vel. Tenšeku na ustupanju prostorija, gdje se proteklih dana orila pjesma. Zbog izvrsnog odaziva folkloraša i toplog dočeka našim dragim gostima Ivi i Siniši smatram da smo ponovno uspjeli organizirati uspješan seminar. U proteklih 36 godina naši predavači su se već udomaćili, ovoga puta podučavali su djecu svojih bivših učenika iz prijašnjih generacija.”

Ovogodišnji seminar okupilo je 65 polaznika iz Kanade i SAD-a, sveukupno 13 folklornih grupa članica asocijacije s pridruženom kolo grupom iz Clevelanda, OH koji su posebno doputovali u Mississaugu kako bi jedan vikend prisustvovali seminaru folklora.

U Kanadi održan seminar folklora na koji se odazvao veliki broj mladih Hrvata
FOTO: Ana Bačić, HMI

“Na programu ovogodišnjega seminara folklora bili su plesovi, pjesme, i glazba za hrvatsko tradicijsko glazbalo – tamburu Jadranskog područja. Uz to smo podučavali i ostala etnografski bogata područja, alpske, dinarske, i panonske regije,” navodi voditelj seminara Ivo Ivančan, bivši umjetnički direktor Lada, ansambla narodnih pjesama i plesova Hrvatske.

Nastavu za tamburaše izvodio je predavač maestro Siniša Leopold, umirovljeni šef-dirigent Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije. Uz plesove uvježbavalo se i pjevanje: “Oduševljeni smo velikim zanimanjem i posvećenosti polaznika,. Pjesme koje smo uvježbali bile su zahtjevne i raduje me da ima toliko vokalnih talenata među folkornim entuzijastima u Kanadi. Bio nam je užitak slušati hrvatske narodne pjesme u vokalnim izvedbama uz pratnju tamburica,” raduje se maestro Leopold.

Osim intenzivne vikend nastave, koja se održavala i prije i poslije podne te zajedničkih proba završetkom dana, predavači su odlazili na izvrsno organizirane posjete kolo grupama tijekom tjedna. Čak su imali prliku otputovati u Ottawu, posjetiti i upoznati se s članovima folklornog ansambla Croatoan. U kanadskom glavnom gradu upriličen je prijem u Veleposlanstvu Republike Hrvatske i susret s veleposlanikom gosp. Vicom Škračićem.

Upriličeni susreti maestra Leopolda i prof. dr. Ive Ivančana sa članovima i učiteljima folklornih skupina predstavili su široj publici bogatstvo hrvatske narodne baštine.

Održana su predavanja o osobitostima hrvatskih folklornih plesova, o plesnim zonama i metodici treninga plesača. Poseban naglasak ovoga seminara bio je na metodama podučavanja najmlađih izvođača, djece predškolske dobi. Mlada učiteljica folklora iz Windsora Iva Grbešić (17) voditeljica je najmlađe grupe folklorne skupine Bl. Alojzije Stepinac:

“Gosp. Ivo Ivančan podučavao nas je o plesovima panonske i dinarske etnografske zone. Puno sam naučila i bit će mi lakše uvježbavati djecu folkoraše u našoj grupi.”

Kako na mladima svijet ostaje, znanje i ljubav prema hrvatskom folkloru prenosi se na nove generacije mladih iseljenika hrvatskog porijekla u Kanadi i SAD-u zahvaljujući velikom trudu pojedinaca u zajednici te stručnjacima muzikolozima izdomovine. Ovom prilikom već se započelo planiranje za dolazak na sljedeći seminar i pripreme za obilježavanje 50-te godišnjice Hrvatsko-Kanadskog Folklornog Saveza (Istok) koje će se proslaviti za dvije godine.


Autor: CroExpress/Hrvatska matica iseljenika Datum objave: 31.01.2023.