Nagla odluka Kine da ukine svoj strogi režim mjera protiv širenja epidemije covida-19 možda je dovela do gotovo dva milijuna više smrtnih slučajeva u sljedeća dva mjeseca, pokazuje novo istraživanje.

Studija koju je proveo Fred Hutchinson Cancer Center u Seattleu koristila se podacima kineskih sveučilišta i internetskim izvorima o smrtnosti.

Utvrđeno je da se procijenjenih 1,87 milijuna više smrtnih slučajeva dogodilo među osobama starijim od 30 godina između prosinca 2022. i siječnja 2023., a zabilježeni su u svim provincijama u kontinentalnoj Kini osim Tibeta.

Odluka Kine u prosincu prošle godine da ukine trogodišnju politiku nultog covida, koja je uključivala masovno testiranje te stroge karantene, dovela je do golemog porasta hospitalizacija i smrtnih slučajeva za koje zdravstveni stručnjaci tvrde da ih vlada nije prijavila.

Studija, objavljena u četvrtak u JAMA Network Openu, kaže da je broj smrtnih slučajeva daleko premašio službene procjene kineske vlade u siječnju. One glase da je 60.000 ljudi s bolešću covid-19 umrlo u bolnicama otkako je napuštena politika nultog covida.

U studiji su istraživači proveli statističku analizu koristeći informacije iz objavljenih osmrtnica i podatke iz pretraživanja na Baiduu, popularnoj kineskoj internetskoj tražilici.

“Naša studija prekomjernih smrtnih slučajeva povezanih s ukidanjem politike nulte zaraze covidom u Kini postavlja empirijski izvedenu referentnu procjenu. Ovi su nalazi važni za razumijevanje kako iznenadno širenje covida-19 među populacijom može utjecati na smrtnost stanovništva”, napisali su istraživači.

Kinesko nacionalno zdravstveno povjerenstvo nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom na izvješće.

Globalni zdravstveni stručnjaci opetovano su pozvali Kinu da otkrije više podataka jer su se počela pojavljivati izvješća o sve većem broju hospitalizacija i smrtnih slučajeva, a posebno jer je prijetnja od novih sojeva postala zabrinjavajuća.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 25.08.2023.