Slavonska večer je tradicionalna manifestacija koju organizira hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Tkanica” iz Linza.

Zvuci Slavonije obgrlili su Linz, grad na Dunavu koji je poznat po svojoj bogatoj kulturi i povijesti, ali i po kulturno-umjetničkom djelovanju Hrvata koji žive u ovom dijelu Gornje Austrije. Slavonsku večer otvorio je veleposlanik RH u Austriji Daniel Glunčić.

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Tkanica” iz Linza u svojem godišnjem programu ima organizaciju Slavonske večeri. Cilj ove manifestacije je promovirati slavonsku kulturu, običaje, gastronomiju i glazbu među Hrvatima u Austriji, ali i među ostalim narodima koji žive u toj zemlji. Slavonska večer je i prilika za druženje, zabavu i uživanje u slavonskim specijalitetima i bezvremenskoj tamburaškoj glazbi. Mnogobrojnu publiku pozdravio je i hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić.

Razgovaramo s predsjednikom HKUD-a „Tkanica” Žarkom Banovićem koji ponosno ističe da je interes i posjećenost već šeste po redu Slavonske večeri pokazatelj ozbiljnosti rada i pristupa očuvanju tradicije i baštine koju njeguje HKUD.

– Folklor i ljubav prema folklornoj baštini je sve što nam treba za budućnost i održivost hrvatskog identiteta koji čuvamo izvan domovine. „Folklorom za bolje sutra” – je naš slogan koji nas okuplja, drži zajedno i koji složno prakticiramo. Nastali smo jer smo Slavonci iz inata, a vježbom, upornošću i s ljubavi prema hrvatskoj tradiciji nastojimo se održati i prenijeti sve na najmlađe kako bi i djecu naših iseljenika naučili hrvatskim vrijednostima i baštini, prenosi Glas Hrvatske.

Iako mlado društvo osnovano 2019. godine, već su nastupali na smotrama u domovini, tradicionalnom Šokačkom sijelu u Županji, na Vinkovačkim jesenima i drugim folklornim manifestacijama.

U bogatom kulturno-umjetničkom i zabavnom programu 6. Slavonske večeri s neizostavnim slavonskim delicijama, uz HKUD Tkanica nastupio je i Tamburaški sastav Garavi iz Vinkovaca.


Autor: CroExpress Datum objave: 26.10.2023.