Neka tijela iz otkrivene masovne grobnice u sjeveroistočnoj Ukrajini pronađena su svezanih ruku iza leđa, rekao je u petak guverner ukrajinske pokrajine Harkiv, a prenosi Reuters.

Agencija dodaje da ovom viješću ispravlja ranije objavljenu verziju u kojoj je navela da su neke žrtve imale omče oko vrata, a što Reutersovi novinari nisu mogli potvrditi. 

Ukrajinski dužnosnici rekli su da su pronašli 440 tijela u šumama blizu grada Izjuma. Naveli su da su većina mrtvih civili te da mjesto događaja dokazuje da su ratne zločine počinili ruski osvajači koji su mjesecima okupirali to područje.

“Nalazimo se na mjestu masovne grobnice ljudi, civila koji su ovdje pokopani, a prema našim informacijama svi imaju znakove nasilne smrti”, rekao je guverner Harkiva Oleh Sinegubov. 

“Ima tijela s rukama vezanim iza (leđa). Svaka činjenica bit će istražena i pravilno i pravno procijenjena”, rekao je Sinegubov.

Muškarci u bijelim kombinezonima iskapali su tijela u šumi gdje je oko 200 improviziranih drvenih križeva bilo razbacano među drvećem. Moglo se vidjeti 20ak bijelih vreća za leševe.

“Rusija posvuda za sobom ostavlja smrt i mora odgovarati”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u noćnom video obraćanju. 

Pronađena grobnica u Izjumu, bivšem ruskom uporištu na prvoj crti bojišnice, najveća je masovna grobnica pronađena u Europi nakon ratova 1990-ih. Ukrajinske snage ponovno su zauzele Izjum nakon što su tisuće ruskih vojnika pobjegle iz tog područja, ostavivši za sobom oružje i streljivo.

Šef ukrajinske policije Ihor Klimenko rekao je na konferenciji za medije da se čini da su među mrtvima svi civili, iako postoje informacije da su ondje možda pokopani i neki vojnici.

“Mjesecima su na okupiranim teritorijima vladali neobuzdani teror, nasilje, mučenje i masovna ubojstva”, napisao je na Twitteru na engleskom jeziku savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak uz fotografije koja prikazuju blatnu jamu oblijepljenu crveno-bijelom trakom s mjesta zločina.

“Želi li još netko ‘zamrznuti rat’ umjesto slanja tenkova? Nemamo pravo ostaviti ljude same sa Zlom”, dodao je. 

Rusija poriče da su njezine okupacijske snage počinile zločine. 

“Bilo nam je očito da će Ukrajina pokušati ponoviti scenarij iz Buče. Sada to imamo u Izjumu”, rekao je Vitalij Gančev, šef proruske administracije koja je napustila to područje prošlog tjedna, a njegove riječi prenijela je ruska državna novinska agencija TASS.  

Optužio je ukrajinske snage za ubojstva i pokušaj svaljivanja krivnje na Moskvu, uspoređujući tu situaciju s gradom Bučom sjeverno od prijestolnice Kijeva u kojemu su pronađene stotine tijela nakon što su ruske snage napustile to područje u ožujku. 

Moskva je tada navela da je ta ubojstva inscenirala Ukrajina, što su odbacili Kijev i međunarodni istražitelji.

Stoltenberg: to nije početak kraja rata

U Kupjansku su male jedinice ukrajinskih vojnika osiguravale gotovo napušteni grad duhova. Grad na sjeveroistočnom željezničkom čvorištu djelomično su zauzele ukrajinske snage u subotu, čime su prekinute ruske linije opskrbe. 

Policijska postaja, ranije pod okupacijom Rusa, naprasito je napuštena.

Serhij, sredovječni muškarac u tankoj jakni, žudio je za novostima. “Nema struje, nema telefona. Da je bilo struje, mogli smo barem gledati televiziju. Da je bilo telefona, mogli smo zvati rodbinu”, rekao je.

Nakon tjedan dana brzog napredovanja na sjeveroistoku, ublažuju se očekivanja da bi ukrajinske snage mogle nastaviti tim tempom.

“Naravno da je izuzetno ohrabrujuće vidjeti da su ukrajinske oružane snage uspjele vratiti teritorij i napasti iza ruskih linija”, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg za radio BBC.

“Istovremeno, moramo znati da ovo nije početak kraja rata. Moramo biti spremni na duge staze”, dodao je. 

Putin se tek treba oglasiti o neuspjehu na bojnom polju koji su pretrpjele njegove snage ovog mjeseca. Ukrajinski dužnosnici kažu da je vraćeno 9.000 četvornih kilometara teritorija, otprilike veličine otoka Cipra.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 17.09.2022.