Pogledajte u kameru i otvaraju vam se vrata: Putovanje moskovskim metroom sada je jednostavno kao i pokazati svoje lice – barem za one koji su se prijavili za plaćanje karata pomoću prepoznavanja lica.

Pomoću aplikacije MosMetro sada se možete registrirati za ovaj beskontaktni način plaćanja pomoću fotografije lica i bankovne kartice.

Više od 25.000 ljudi već je to koristilo prvog dana, objavila je u subotu u glavnom gradu Rusije državna prometna tvrtka.

“Naša očekivanja su premašena”, rekao je Maxim Liksutov, zamjenik gradonačelnika zadužen za promet. Kontroverzna tehnologija testirana je od početka godine.

“Da bi ušli u metro, putnici ne trebaju karticu ili pametni telefon – samo moraju pogledati u kameru na ulazu”, objasnio je Liksutov. Sustav sada radi na više od 240 metro stanica u najvećoj europskoj metropoli.

Kako bi ga koristili, putnici moraju deponirati svoju fotografiju,  bankovnu karticu i karticu za putovanja vlakom i autobusom te ih povezati s aplikacijom za metro.

“Moskva je prvi grad na svijetu u kojem sustav funkcionira u ovoj mjeri”, rekao je zamjenik gradonačelnika.

Očekuje da će način plaćanja, nazvan Face Pay, u sljedeće dvije do tri godine koristiti 10 do 15 posto putnika. Siguran je i može se koristiti čak i kad nosite maske za lice, uvjeravaju vlasti.

Nezavisna organizacija Roskomsvoboda, s druge strane, upozorila je da su tvrdnje o sigurnosti sustava “prilično sumnjive”, te da bi osobni podaci mogli završiti i u rukama sigurnosnih službi.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 19.10.2021.