U organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Münchenu u utorak, 31. svibnja u prostorijama zaklade Hanns-Seidel organiziran je svečani domjenak povodom Dana državnosti Republike Hrvatske.

Pozivu generalnog konzula Vladimir Duvnjaka i supruge Branke, odazvalo se više od 300 uglednih gostiju iz bavarske politike, gospodarstva i kulture i brojni članovi hrvatske zajednice iz Bavarske. U ime vlade Bavarske domjenku je nazočila bavarska ministrica za prehranu, poljoprivredu i šumarstvo Michaela Kaniber. Uzvanicima su se predstavili gosti grada Poreča na čelu s gradonačelnikom Lorisom Peršurićem.

Kroz program je suvereno vodila voditeljica vijesti na bavarskoj televiziji Susanne Franke.

Nakon svečanog izvođenja državnih himni od strane hrvatske sopranistice Kristine Šop, domaćin domjenka generalni konzul Duvnjak pozdravljajući sve prisutne govorio je o vrlo dobrim bilateralnim odnosima između Hrvatske i Bavarske, gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj i slijedećim ciljevima državne politike, poput uvođenja Eura i pristupanja zoni Schengena. Govoreći o mnogobrojnoj hrvatskoj zajednici u Bavarskoj, spomenuo je njezinu izvrsnu integraciju u ovdašnje društvo, ali i najnovija nastojanja hrvatske vlade za poticanjem povratka dijaspore u Domovinu. Podsjetio je prisutne na nekoliko važnih jubileja koje Hrvatska ove godine obilježava, poput 30. godina međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, 50. godina postojanja Stalne državne komisije Hrvatska-Bavarska i 30. godina uspješnog rada Hrvatske turističke zajednice.

Tim povodom najavio je svečani koncert klasične glazbe za 4. srpnja u Münchenu na kojemu će nastupiti Zbor Hrvatske radiotelevizije i Minhenski radijski orkestar pod ravnanjem hrvatskog dirigenta Ivana Repušića, a čiji će prihodi ići za pomoć ratom pogođenoj Ukrajini.

Bavarska ministrica Michalea Kaniber je u uvodnom dijelu svoga govora na tečnom hrvatskom jeziku pozdravila sve goste i prenijela pozdrave predsjednika bavarske vlade Markusa Södera. Istaknula je da je sudjelovanje na domjenku za nju osobno iznimna čast, jer i sama ima hrvatske korijene te je rekla da njeno bavarsko-hrvatsko srce danas posebno jako tuče. Odnosi između Hrvatske i Bavarske su na svim razinama izvanredno dobri. Njemačka je za Hrvatsku najvažniji trgovinski partner, a Bavarska u trgovinskoj bilanci ima udio od 30 %. Najavila je i dalje usku i intenzivnu suradnju za jaku Europu u miru i slobodi za ljude u Bavarskoj i Hrvatskoj.

Kao i svake godine, Generalni konzulat poziva predstavnike jednoga hrvatskog grada da predstave svoje zanimljivosti bavarskoj publici. Ovoga puta to su bili predstavnici grada Poreča čiji je gradonačelnik Loris Peršurić u svom govoru istaknuo da je Poreč danas jedan od gradova primjera koji si stalno podiže ljestvicu. Poreč u hrvatskim razmjerima pripada gradovima srednje veličine, ali je njegov značaj za Hrvatsku daleko veći.

Poreč i još tri manje općine svake godine ostvaruju 10% cjelokupnog hrvatskog turizma. Grad radi krupne korake u stvaranju grada po mjeri svakog stanovnika i gosta, a koji je pritom održiv i razmišlja o svojoj budućnosti za generacije koje dolaze, rekao je Peršurić, podsjetivši da Poreč i bavarska općina Poing obilježavaju uskoro 10 godina prijateljstva. Upravo je sklapanje ovoga prijateljstva dokaz koliko je suradnja između naše dvije zemlje jaka, a posebno koliko je važna uloga hrvatske dijaspore u stvaranju trajnih poveznica između naših sredina. U glazbenom dijelu programa nastupali su učenici Umjetničke škole Poreč.

Šest mladih harmonikaša, dobitnici brojnih domaćih i međunarodnih priznanja, izveli su djela Johannesa Brahmsa i Evgenija Derbenka. Nakon službenog dijela domjenka, gostima su poslužene izvrsne istarske delicije, poput tjestenine s tartufima, istarski pršut i malvazija što je bio i jedan od razloga da se domjenak protegnuo do kasnih večernjih sati.


Autor: CroExpress Datum objave: 01.06.2022.