Paralelno s republičkima u Srbiji će se 24. travnja održati pokrajinski i lokalni izbori na kojima pravo glasa ima oko 1.730.000 građana Vojvodine, a ti su izbori važni za budućnost i položaj hrvatske manjine.

Za 120 zastupničkih mjesta u vojvođanskoj skupštini borit će se preko tisuću kandidata sa 15 izbornih lista koje je proglasila pokrajinska izborna komisija.

Izbori će odlučivati hoće li na čelu buduće vlade Vojvodine ostati Demokratska stranka (DS), aktualnog vojvođanskog premijera Bojana Pajtića, ili će tu poziciju preuzeti Srpska napredna stranka (SNS), Aleksandra Vučića, koja je DS optuživala za zlouporabe državnog novca i politiku separatizma.

Predstavnika hrvatskih političkih organizacija ima na dvije izborne liste.

Najstarija i najveća stranka hrvatske manjine – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) imat će kandidate na listi koalicije koju predvodi DS.

DSHV je u predizbornoj koaliciji s DS-om na svim razinama izbora u Srbiji i Vojvodini – republičkim, pokrajinskim i lokalnim.

‘Riječ je o stranci koja je do sada imala najviše razumijevanja i naklonost spram hrvatske manjine u Vojvodini. Nastavljamo dakle suradnju sa strankom koja je prepoznatljiva po zalaganju za europski put Srbije, a kada je u pitanju manjinska politika uvijek su bili naklonjeni zaštiti i promicanju prava Hrvata u Vojvodini i Srbiji’, izjavio je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

On je kandidat za zastupnika ove koalicije na republičkim izborima, na poziciji koja jamči ulazak u srbijanski parlament ako DS pređe izborni cenzus.

No vodstvo hrvatske manjine godinama se zauzima za to da njihovu predstavniku bude osiguran zastupnički mandat u Skupštini bez obzira na postotak birača izašlih na izbore, po uzoru na hrvatski model za srpsku manjinu.

Taj je zahtjev Hrvatska nedavno uvrstila u uvjete za srpsko otvaranje poglavlja 23. u pregovaračkom procesu sa EU.

Kandidate na izborima ima i Demokratska zajednica Hrvata (DZH) čiji je predsjednik Đorđe Čović na izbornoj listi Mađarskog pokreta, organizacije čiji je prvenstveni cilj zauzimanje za prava Mađara u Vojvodini.

Za razliku od DSHV-a koji se gotovo svakodnevno oglašava u javnosti isticanjem tema važnih za položaj hrvatske manjine, DZH je svoje posljednje obraćanje javnosti – putem internetske stranice – imalo u srpnju 2013.

Mjesec dana prije raspisivanja izbora političko djelovanje najavila je i udruga Hrvatski građanski savez (HGS), no poslije neuspjele registracije u Agenciji za privredne registre, službenih informacija o njihovim predizbornim aktivnostima nema. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 22.04.2016.