„Hrvatsko američko društvo“ (Croatian American Society) iz Belle Chasse u Lujzijani (predgrađu New Orleansa) u srijedu, 11. siječnja obilježava „topping out“, postavljanje najvišeg konstruktivnog elementa (obično krovne grede) na budućoj, novoj zgradi „Hrvatskog kulturnog centra“ (Croatian Cultural Centar). Svi donatori novog objekta moći će se i potpisati na ovom dijelu krova budućeg zdanja.

Krajem listopada 2022. iz temelja su samo virili čelični stupovi, a sada je konstrukcija objekta pri kraju. Izgradnja centra počela je u prosincu 2021. Do kraja rujna prošle godine dovršeni su temelji objekta. Zgrada „Hrvatskog kulturnog centra“ trebala bi biti završena do jeseni 2023.

Hrvati Lujzijane na krajnjem jugu Sjedinjenih Država jedna su od najstarijih hrvatskih zajednica u ovoj zemlji. Prvotna hrvatska zajednica u Lujzijani sastojala se mahom od trgovaca, obrtnika i ribara. Pred američki građanski rat (početkom 60-tih godina 19. st.) u New Orleansu i okolici bilo je oko 600 hrvatskih obitelji. Posebno su poznati po uzgoju i izlovu kamenica.


Autor: CroExpress/Hrvatsko američko društvo Datum objave: 10.01.2023.