Bez potvrde o cijepljenju u New Yorku se neće moći ući u restoran, u športsku dvoranu i na priredbu, rekao je u utorak demokratski gradonačelnik Bill de Blasio, čime je taj grad postao prvi u Sjedinjenim Državama koji uvodi covid putovnice.

Ta mjera nazvana Key to NYC pass zahtijevat će cijepljenje zaposlenika i gostiju restorana u zatvorenom prostoru, korisnika sportskih dvorana i posjetitelja priredaba u zatvorenom, rekao je gradonačelnik na tiskovnoj konferenciji, dodajući da će se tražiti barem jedna doza cjepiva.

“Ako ste cijepljeni, imate ključ, možete otvoriti vrata. Ako niste, nažalost, nećete moći sudjelovati u mnogim aktivnostima”, rekao je De Blasio.

Rekao je da se mjera uvodi 16. kolovoza, a od 13. rujna će se kontrolirati njezina provedba.

U New Yorku prvom dozom cijepljeno 71.8 posto odraslih

Gradonačelnik Bill de Blasio i guverner države New Yorka, Andrew Cuomo, već dva tjedna pozivaju na cijepljenje državnih službenika i preporučuju nošenje maske zbog porasta broja zaraženih delta inačicom koronavirusa. 

U New Yorku, gradu s više od 8 milijuna stanovnika, 71.8 posto odraslih primilo je barem jednu dozu cjepiva, pokazuju podatci gradske uprave.

Inicijativa dolazi u času kada je novi val pandemije covida-19 zapljusnuo zemlju zbog brzog širenja veoma zarazne delta inačice koronavirusa.

Joe Biden će u utorak poslijepodne u svom govoru još jednom upozoriti Amerikance na potrebu cijepljenja.

Demokratski predsjednik je usto donio niz mjera ne bi li potaknuo cijepljenje u SAD-u, pa tako i obvezu cijepljenja milijuna zaposlenika saveznih služba, neprestanog nošenja maske i redovitog testiranja.

Centri za prevenciju i za suzbijanje bolesti (CDC), glavna agencija za javno zdravstvo u SAD-u, opetovali su, pak, preporuku nošenja maske u zatvorenom na područjima visokog rizika, čak i za one koji su cijepljeni.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 03.08.2021.