Besplatna književna mobilna aplikacija Hrvatski zvukopis postavljena je u New Yorku, kao prvoj urbanoj sredini izvan Hrvatske, a sadrži u audio formatu neobjavljene suvremene kratke priče hrvatskih autora i odlomke pisanih djela velikana starije hrvatske književnosti.

Kako je priopćila umjetnička organizacija YELO, ta zvučna mobilna aplikacija aktivacijom u različitim gradskim prostorima  umrežuje hrvatsku književnu scenu i oživljava hrvatsku književnost. Dodaju i kako okupljajući pisce iz Hrvatske na inovativan i interaktivan način, njihov pismeni izričaj putovanjem kroz prostor doživljava jedan novi oblik nomadizma temeljen na zvuku i interpretiranoj riječi.

Funkcionira pomoću geolokalizacije

Mobilna aplikacija Hrvatski zvukopis izrađena je 2019. i funkcionira pomoću geolokalizacije odnosno isključivo kretnjom korisnika u urbanom prostoru u kojem je postavljena. 

Kada korisnik šetnjom gradom uključi aplikaciju dolaskom na određene gradske lokalitete, koji su naznačeni na mapi grada, “hvata” priču koju odmah može poslušati i tako krenuti na zvučno putovanje. 

Hrvatski zvukopis prvo je aktiviran u Zagrebu, a zatim u Splitu te urbanim sredinama srednjodalmatinskih otoka.

U 2022. mobilna aplikacija je postavljena u New Yorku, kao prvoj međunarodnoj urbanoj sredini gdje žive Hrvati izvan Hrvatske s ciljem širenja i na druga urbana područja izvan Hrvatske.

Kratke priče hrvatskih autora dostupne su na hrvatskom i engleskom jeziku čime se povećava dostupnost i vidljivost  hrvatskog pisanog izričaja izvan Hrvatske. Tim je  povodom umjetnička organizacija Yelo, koja stoji iza čitavog projekta, u prosincu ove godine promovirala aplikaciju  i hrvatske autore u SAD-u. 

Jelena Remetin, multimedijalna umjetnica i autorica projekta, Jelena Miholjević, glumica i  jedna od intepretatorica kratkih priča i Andrea Remetin, producentica predstavile su program u hrvatskom Veleposlanstvu u Washington D.C., u Hrvatskom centru u New Yorku, na Hrvatskom radio klubu New York i na odjelu slavistike pri Sveučilištu Harvard u Cambridgeu. 

Aplikacija sadržava 90 kratkih priča

Mobilna aplikacija Hrvatski zvukopis gradi se iz godine u godinu te će početkom 2023. sadržavati 90 kratkih priča hrvatskih autora. Teme priča su moderne, urbane, ali poetične i delikatne te svjedoče vremenu u kojem su nastale.

Svaku kratku priču unutar aplikacije interpretira profesionalni glumac čiji glas prati glazba i zvučni dizajn. Riječi, izričaj i zvučne plohe sadržaja aplikacije stvaraju novu „urbanu sredinu”. 

Kroz priče različite urbane tematike, iz različitih vremenskih perioda sam slušatelj oživljuje urbani prostor, ali i banalnu svakodnevnicu i kreira drugačiji identitet grada kojim prolazi.

Namjera programa Hrvatski zvukopis je da se pristup književnom sadržaju hrvatskih autora omogući širokom krugu korisnika intervenirajući u javnom prostoru različitih gradova istovremeno utječući na kulturni identitet korisnika, ali i grada. 

Program je zanimljiv jer na interaktivan način te pomoću novih tehnologija stvara kulturno-turistički potencijal grada u kojem je postavljen. 
Aktivaciju i promociju mobilne aplikacije Hrvatski zvukopis u SAD-u poduprlo je Ministarstvo kulture i medija RH, Turistička zajednica grada Zagreba i Središnji ured za Hrvate izvan RH.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 20.12.2022.