Dan uoči službenog početka kampanje cijepljenja u Njemačkoj, 101-godišnja korisnica doma umirovljenika u regiji Saskoj-Anhalt na istoku zemlje, postala je prva Njemica koja je u subotu primila cjepivo protiv koronavirusa, izvijestila je lokalna televizija MDR.

Edith Kwoizalla (101), korisnica je Centra za brigu o osobama treće životne dobi u Halbertstadtu u kojemu je u subotu cjepivom Pfizer/BioNTecha cijepljeno 40 njegovih korisnika te 11 njegovateljica, rekao je njegov upravitelj Tobias Krüger za AFP, potvrdivši informacije njemačkih medija.

“Za nas je svaki dan važan i dragocjen”, dodao je Immo Kramer, službenik centra za cijepljenje u ovoj njemačkoj regiji za regionalnu radioteleviziju MDR.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn ranije u subotu je kazao da su kamioni na putu prema domovima umirovljenika kojima će se prvima u državi isporučiti cjepivo protiv covida-19.

Do kraja godine savezna vlada planira podijeliti više od 1,3 milijuna doza cjepiva lokalnim zdravstvenim vlastima, a zatim tjedno tijekom siječnja još po 700.000 doza.

“U početku može biti manjih prepreka, no to je sasvim uobičajeno u logistički ovako složenome procesu”, rekao je Spahn.

“Ovo je cjepivo ključno za pobjedu nad pandemijom. Ono je ključ koji će nam omogućiti da se vratimo normalnom životu”, rekao je Spahn na konferenciji za novinare, istodobno pozvavši mlade da se još malo strpe te da ograniče kontakte kako bi na taj način ograničili i širenje pandemije.

Pobjeda virusa “bit će dugoročan posao” za sve nas, upozorio je, dodavši kako vjeruje da jesen, zima i božićni blagdani iduće godine više ne bi smjeli biti uvjetovani pandemijom.

Njemačka, zemlja s 83 milijuna stanovnika podigla je više od 400 centara u kojima će se provoditi cijepljenje. Među njima su i goleme hale u nekadašnjim berlinskim zračnim lukama Tegel i Tempelhof te dvorana u Hamburgu u kojoj se održavaju veliki sajmovi.

Cijepljenje će biti besplatno i dostupno svima od sredine 2021. godine, kada bi se trebalo završiti s imunizacijom prioritetnih skupina stanovništva. Obveza cijepljenja ne postoji.

Po subotnjim podacima Instituta za zarazne bolesti Robert Koch broj potvrđenih slučajeva zaraze covidom u Njemačkoj porastao je za 14.455 na 1.627,103. Po podacima istog instituta dosad je u toj zemlji od posljedica covida ukupno umrlo više od 29.000 ljudi.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 27.12.2020.