Prema istraživanju minhenskog instituta Ifo ( Institut za gospodarska istraživanja), gotovo svi prodavači planiraju poskupljenja svojih usluga. Nedostatak goriva je također ozbiljan problem koji može uzrokovati čak i nestašicu mlijeka i mliječnih proizvoda.

Predsjednik saveza poljoprivrednika Joachim Rukwied posebno je zabrinut zbog posljedica moguće nestašice plina i upozorio je da to može prouzrokovati i nestašicu hrane te rekao: “Nema plina, nema mlijeka.” Prema istraživanju Ifo-a u lipnju koje provelo među prodavačima i podizvođačima je ovo potvrdilo je 98% ispitanih planira poskupljenja.

U srijedu je Državni ured za statistiku u Wiesbadenu za lipanj prognozirao godišnju inflaciju od 7,6 posto. Iako je inflacija donekle usporena, još uvijek je na vrlo visokoj razini. Hrana je poskupjela iznad prosjeka za 12,7 posto. No, prema Institutu Ifo, postoje i prvi znakovi da bi stopa inflacije mogla “ponovno postupno pasti” kasnije tijekom godine. Drugi put zaredom zabilježen je pad cjenovnih očekivanja u nekim sektorima gospodarstva čija je proizvodnja ispred potrošnje. To uključuje između ostalog građevinarstvo.

“Trebamo plin kao glavni čimbenik za cjelokupnu poljoprivredu i prehrambenu industriju”, rekao je Rukwied, predsjednik Udruge njemačkih poljoprivrednika, za Rheinische Post. Proglašenje stanja pripravnosti koja se tiče nabavke plina jako ga je zabrinulo. Dostupnost gnojiva ključna je za stabilne usjeve, jer umjetno gnojivo zahtijeva plin. Ako je gnojivo dostupno samo u ograničenoj mjeri ili ga uopće nema, “urod bi odmah pao za 30 do 40 posto”.

Cijene hrane u EU variraju

Razina cijena hrane u Europi u nekim slučajevima znatno varira. Odstupanja se, prema podacima Saveznog ureda za statistiku, između ostalog mogu primijetiti kod mesa: u Švicarskoj, primjerice, košta dvostruko više nego u Njemačkoj (plus 101 posto), u Norveškoj je skuplje 25%, u Luksemburgu 17 %.
Statističari iz Njemačke su došli i do podatka da je meso u Hrvatskoj jeftinije 30% nego u Njemačkoj.
Dok je u Španjolskoj jeftinije 24 % i Portugalu 23 %.

Nijemci nisu zadovoljni

Većina Nijemaca smatra da su mjere za ublažavanje naglog rasta cijena nedovoljne. Prema anketi ZDF-a, tako se izjasnilo 61 % ispitanih. Dok je 40% ljudi osobno zabrinuto zbog inflacije, u odnosu na 34 posto prije tri mjeseca. Krajem lipnja anketirano je 1186 osoba s pravom glasa.


Autor: CroExpress/ Ivan Novokmet Datum objave: 02.07.2022.