Slavonsko tamburaško društvo (STD) Pajo Kolarić iz Osijeka, koje ove godine obilježava 70 godina postojanja, u četvrtak je ispred osječkog Kulturnog centra održalo veliki tamburaški koncert na kojemu su im kao gosti nastupili tamburaši i folkloraši iz New Yorka i Pittsburgha. 

Riječ je o čak 150 tamburaša iz Cokeburga okupljenih u ogranak Hrvatske bratske zajednice (HBZ) „St. George“ i folkloraškoj skupini iz NY-a koja djeluje pod nazivom „Kardinal Alojzije Stepinac“.

Koncert je dio velike turneje gostiju iz SAD-a po Hrvatskoj.

Organizator koncerta Denis Škugor, predsjednik STD Pajo Kolarić podsjetio je da „Pajo“ svoju 70. obljetnicu obilježava cijelu godinu i da je to bila prilika da ugoste Hrvate iz SAD-a i Kanade.

Mladi Hrvati iz Australije, oduševljavaju svojim nastupima gdje god se pojave 👏

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike HrvatskePonedjeljak, 8. srpnja 2024.

“Mi smo već dva puta bili njihovi gosti u Americi, 1979. i 2022., i ovo je sada prvi puta da HBZ organizira Festival tamburaške glazbe u Hrvatskoj, kazao je Škugor dodajući da je planirano da uz ovaj koncert gosti iz SAD-a i Kanade budu i gosti Đakovačkih vezova.

Škugor je istaknuo da Hrvati iz SAD-a iniciraju ta druženja zbog toga da bi njihova djeca mogla vidjeti kako djeca i mladi u Hrvatskoj sviraju, za dodatni poticaj i motivaciju da nastave s očuvanjem tradicije, sviranjem i pjevanjem u folkloru što im je glavna misija u kojoj ih STD Pajo Kolarić podržava.

Ovo je priča o povratku kući i korijenima 🙂

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike HrvatskeČetvrtak, 4. srpnja 2024.

Uz tamburaše i folkloraše, među gostima u Osijeku su bili i glavni predsjednik Nacionalnog odbora HBZ-a u Americi Edward W. Pazo koji je kazao da je jako važno da njihovi članovi održavaju kontakte s Hrvatskom.

“Već 70 godina naši članovi održavaju koncerte u cijeloj Hrvatskoj, i mi promoviramo hrvatsku kulturu, jezik i povijest po SAD-u i Kanadi i cijelom svijetu”, kazao je Pazo.

Misija im je, kako je istaknuto, promovirati, zaštititi i očuvati hrvatsko naslijeđe, kulturu i identitet u SAD-u i Kanadi u što ulažu puno truda i financija te rade s lokalnim grupama. Ovdje smo za njih, poručila je Bernadette M. Luketich-Sikaras.

Uz stotinjak članova STD-a Pajo Kolarić na koncertu su nastupili i solisti Inga Ergotić, Maja Knežević, Željko Ergotić, Željko Lončarić Žec i Željko Witovsky.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 09.07.2024.