Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i veleposlanik Republike Paragvaja u Hrvatskoj Nj. E. Juan Francisco Facetti održali su sastanak o jačanju suradnje između dviju država, s posebnim naglaskom na brojnu hrvatsku zajednicu u Paragvaju.

S obje strane prepoznat je potencijal suradnje u području visokog obrazovanja i znanosti te su razmatrani prijedlozi usmjereni osnaživanju takve suradnje u budućnosti

Procjenjuje se da u Paragvaju živi oko 5.000 naših iseljenika i njihovih potomaka. Hrvati su u Paragvaj, baš kao i u Argentinu i Urugvaj, useljavali do polovice 20. stoljeća., iako u znatno manjem broju nego u spomenute dvije zemlje, a nakon 1950. doseljavanje Hrvata također prestaje (osim pojedinačno).

Na poticaj našeg Veleposlanstva, hrvatski iseljenici i njihovi potomci osnovali su u Asuncionu u lipnju 2007. ‘Asociacion de descendientes yresidentes Croats en el Paraguay’, prvi hrvatski iseljenički klub u ovoj zemlji. Treba napomenuti da u Republici Paragvaj do 2007. godine nije postojao niti jedan hrvatski klub, što je otežavalo veze s hrvatskim iseljeništvom u ovoj zemlji.


Autor: CroExpress Datum objave: 24.11.2022.