U subotu, 4. lipnja, u Rijeku je stigao prvi ovogodišnji vlak češkog prijevoznika RegioJeta, a s putnicima je stigla grupa koju čini desetak čeških i slovačkih novinara.

Oni su u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, Turističkom zajednicom Kvarnera te turističkim zajednicama Crikveničko-vinodolske rivijere i Opatije imati prilike iz prve ruke upoznati bogatu turističku ponudu kvarnerske regije. Ovo je treća sezona da vlakovi RegioJeta dolaze u Hrvatsku, a linija povezuje Prag (Brno, Bratislava) sa Zagrebom, Rijekom i Splitom. Do sada je u dvije, i to pandemijske godine, prevezeno oko 150.000 putnika u oba smjera. Vlakovi će voziti od 3. lipnja do 26. rujna, s time da će u srpnju i kolovozu voziti svakodnevno, a u lipnju i rujnu tri puta tjedno.

„Održavanje redovne željezničke linije ima vrlo veliki značaj za dolazak gostiju iz Češke i Slovačke. Navedene zemlje su među zemljama koje su u vrhu po statističkim podatcima vezanima uz dolaske i noćenja stranih turista na Rivijeri Crikvenici te se nadamo da će se te brojke još i povećati“, komentirala je direktorica TZG Crikvenice Marijana Biondić.  Kako bi se potencijalne goste još bolje upoznalo sa turističkom ponudom, novinarima je organiziran obilazak terena, nekih smještajnih objekata te upoznavanje s eno i gastro ponudom.

Jadran d.d. Crikvenica je ugostio novinare u svome hotelu „Katarina“ u Selcu, gdje su i prespavali, a za njih je pripremljen fine dining ručak u pet sljedova od autohtonih jela te obilazak hotela „Esplanade“.

Novinari su imali priliku prošetati uz glavnu crikveničku gradsku plažu do centra Crikvenice te im se na tom putu prezentirao dio naše ponude – biciklističke i planinarske staze, raznovrsnost naših plaža, ponuda zdravstvenog turizma i sl. Nakon posjeta gradskom akvariju, slijedila je panoramska vožnja brodom „Mali Marino“ te obilazak rivijere od Dramlja do Selca, čijim su centrom novinari također prošetali.

Novinari su u Novom Vinodolskom boravili u nedjelju, 5. lipnja, gdje su se po dolasku u vinariju Pavlomir susreli s delegacijom češkog grada Breclava koji je upravo ovog vikenda potpisano sporazum o prijateljstvu s Novim Vinodolskim te sudjelovao na tradicionalnoj smotri KUD-ova. Nakon posjeta vinariji, novinari su krenuli put centra Novog Vinodolskog te su poslušali ponešto o novljanskoj povijesti, prošetali divnim uličicama starog grada i potom se uputili u luku. Iz nje su prevezeni do Mitan Marine na ručak. Naši dragi gosti su iskoristili lijepo vrijeme za okupati se u kristalno bistrom moru te su nakon toga krenuli put Rijeke gdje su nastavili svoje upoznavanje Kvarnera.

„Smatram da će ove godine na Rivijeri boraviti veliki broj čeških i slovačkih posjetitelja s obzirom da smo osobito Česima prva zemlja koju preferiraju za ljetovanje. Stoga nas veseli ova prilika u kojoj smo se mogli još jednom predstaviti i dočarati dio naše ponude jela, vina, naše povijesti i prirodnih ljepota te čuti kako oni doživljavaju našu Rivijeru“, kazala je Tena Peričić, direktorica TZG Novi Vinodolski.

Nedjelja je bila dan za posjet i Vinodolskoj općini. Novinari su se upoznali s bogatom kulturno povijesnom prošlošću Vinodola. Posebni naglasak stavljen je na outdoor aktivnosti kojima Vinodol obiluje. Tako je prva lokacija s kojom su se novinari upoznali bila Tribaljsko jezero. Upoznati su i s ostalim outdoor aktivnostima u kojima turisti i posjetitelji mogu uživati u Vinodolskoj dolini kao što su paragliding, zmajarenje, brojne pješačke i biciklističke staze te atraktivni vidikovci.

Novinari su upoznati i s bogatom smještajnom ponudom ove ruralne destinacije –  većinom visoko kategorizirane kuće za odmor, novootvoreni Village hotel Balatura… Gostoljubivost domaćina Balature naše goste nije ostavila ravnodušne kada su se okrijepiti sokovima od samoniklog bilja i vegetarijanskim zalogajčićima.


Autor: TZ Grada Crikvenice Datum objave: 07.06.2022.