Koncert Zagrebačkih solista upriličen je u sarajevskoj Vijećnici u povodu 120 godina Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak i 30 godina međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Dobrodošlicu gostima, predstavnicima svih nivoa vlasti u BiH, diplomatskom koru u BiH, vjerskim dostojanstvenicima, kulturnim, javnim radnicima, poželio je predsjednik HKD Napredak Nikola Čiča.

On je podsjetio da je HKD Napredak temeljna kulturna ustanova bh. Hrvata, a osnovni cilj je očuvanje i jačanje hrvatske nacionalne svijesti u BiH i promicanje hrvatske kulturne baštine uopće.

Te ciljeve, kako je kazao, Napredak nastoji ostvariti promicanjem hrvatskog jezika i kulture, poticajem obrazovanja u suradnji s vjerskim ustanovama, domaćim i međunarodnim organizacijama. Unutar Napretka djeluju brojne kulturne i sportske organizacije.

„120 godina u službi čovjeka“

– Intencija je nastaviti s kontinuiranom misijom činjenja dobra i promoviranja pozitivnih vrijednosti u društvu. Zato ovu obljetnicu slavimo pod motom „120 godina u službi čovjeka“ – poručio je Čiča.

Iskrene čestitke u povodu 120 godina Napretka i 30 godina državnosti Hrvatske poželio je i veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan Sabolić.

– Prigoda je ovo da se prisjetimo slavnih zbivanja u kojima se ostvario povijesni san mnogih naraštaja i izrazimo zahvalnost svima koji su vlastitom žrtvom i zalaganjem ugradili u temelje današnje slobodne i europske Hrvatske – kazao je Sabolić.

Prioritet Hrvatske danas, dodao je, u ovim bremenitim vremenima, povratka globalne nestabilnosti i Ruske agresije na Ukrajinu, ponajprije je jačanje sigurnosti, stabilnosti i razvitka dijela Europe u kojima se nalazimo.

– Naša predanost tom cilju očituje se kroz pomoć i poticaje susjednim državama koje su krenule putem euroatlantskih reformi. Osobito Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj, suverenoj i teritorijalno cjelovitoj državi s tri konstitutivna naroda koji u svakom pogledu moraju biti institucionalno ravnopravna – naglasio je Sabolić.

Želimo, dodao je, novi zamah razvoja i jačanja bilateralne, političke i gospodarske suradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji će sutra ravnopravno živjeti u novoj Europi. U tom smislu, kako je rekao, zalagat će se snažno za nastavak politike proširenja Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza. Prenosi dnevnik.ba.

Organizatori svečanosti u Vijećnici bili su Napretkov kulturni centar, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u BiH i HKD Napredak

Ansambl Zagrebačkih solista, u čijem muziciranju su večeras u Sarajevu uživali ljubitelji klasične, ali i suvremene glazbe, osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom violončeliste Antonija Janigra.

Tijekom više od 65 godina, pod umjetničkom palicom znamenitih koncertmajstora, Dragutina Hrdoljka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana i Borivoja Martinića-Jerčića, Zagrebački solisti odražavaju kvalitetu muziciranja na zavidnom nivou, a koju redovno prezentiraju i na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama.

Izvode repertoar koji uključuje barokna, klasicistička, romantička, ali i djela suvremene glazbe, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktualizaciju ranijih, ali i predstavljanje mlađih generacija hrvatskih kompozitora.


Autor: CroExpress Datum objave: 31.05.2022.